Buah Melaka (Onde-onde)

Bahan-bahan:
400gm/1 bungkus tepung pulut
Air daun pandan (Jus pandan) ~ secukupnya (saya tak de daun pandan, hanya menggunakan pewarna hijau)
2 ketul atau secukupnya gula melaka/kabung ~ dipotong kecil-kecil utk intinya
Kelapa parut secukupnya ~ digaul dgn sedikit garam halus (sy menggunakan kelapa parut kering)
Air secukupnya utk merebus

Cara penyediaan:

1. Bancuh tepung pulut dengan air pandan sedikit demi sedikit hingga adunan boleh digentel.
2. Ambil sebesar ibu jari dan leperkan.
3. Masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup semula. Buatkan bulat.
4. Panaskan air hingga mendidih.
5. Masukkan bebola pulut tadi.
6. Bila kuih timbul bolehlah diangkat dan toskan dalam tapisan.
7. Gaul dengan kelapa parut.
Gula melaka..

Adunan tepung pulut yg sedia untuk diletakkan inti ..

Bebola pulut yg telah dimasukkan gula melaka/kabung..

Bebola pulut direbus ..

Buah melaka/Onde-onde sedia dihidang..

Fatoush

Bahan-bahan:
6 helai lattuce( kalau tak de gunalah daun salad biasa) ~ dihiris
1 biji tomato ~ dibuang biji dan didadu
1 biji timun ~ didadu
1 biji bawang besar putih~ dihiris
1 keping roti arab ~ dipotong 4segi& digoreng atau panggang

Untuk sos:
3 sudu minyak zaitun
1 ulas bawang putih ~ ditumbuk halus
3 sudu jus lemon ~ nk masam blh ditambah lagi
Garam, gula dan serbuk lada hitam ~ secukup rasa.

Cara penyediaan:
Letakkan semua bahan-bahan salad ke dalam mangkuk dan gaulkan sos salad hingga rata. Seeloknya sos digaulkan bersama salad ketika hendak makan.
Related Posts with Thumbnails

Resepi Raidah © 2013. Blog Dikendalikan Oleh SyurgaDiDunia.