Ayam Salai Masak Yoghurt Resepi Raidah

Kalau di Malaysia, santan merupakan bahan utama dlm masakan..Tapi di negara arab ni yoghurt menjadi satu kemestian..Di pasaraya2 yoghurt dijual dlm saiz kecil hinggalah saiz sebesar 4kg. Saya biasanya menggunakan yoghurt bagi menggantikan santan. Jumlah yoghurt yg digunakan, bergantung kepada rasa masam masakan yg dimasak..

Bahan-bahan untuk ayam salai:

1 ekor ayam ~ belah 2
1 sudu kecil serbuk halia(ginger powder)
1 sudu kecil serbuk bawang putih(garlic powder)
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu kecil serbuk kunyit
Garam secukup rasa.

Cara penyediaan:

1. Gaul rata semua bahan dengan ayam.
2. Letak ayam dalam dulang pembakar/bekas yg sesuai, balutkan ayam dgn aluminium foil dan bakar di dalam oven dgn suhu 250'C selama 1jam.
3. Selepas 45minit, buka foil dan keluarkan air ayam. Masak semula ayam selama 15minit atau ayam agak garing.
4. Bila ayam dah sejuk, bolehlah potong ayam mengikut sebesar mana saiz yg diingini.
**Air ayam yg dikeluarkan tadi akan dimasukkan ke dlm ayam yg nak dimsk gulai.

Bahan-bahan ayam salai masak yoghurt:

1 ekor ayam salai ~ potong ikut saiz yg diingini
1 ulas bawang putih**
1 biji bawang besar**
15 biji cili(atau lebih jika ingin pedas)**
**dikisar/tumbuk(saya biasa kisar yoghurt bersama bawang dan cili)
1 biji tomato ~ belah 4
2 cawan @ secukupnya yogurt
2 batang serai ~ titik
Sedikit kunyit serbuk
Jus/air dari ayam yg telah dipanggang
Garam dan gula secukup rasa.

Cara penyediaan:

1. Masukkan ayam, bahan yg telah dikisar/tumbuk, serbuk kunyit, serai dan air/jus ayam ke dalam periuk.
2. Masak dan kacau kuah sehingga mendidih. Gunakan api perlahan.
3. Masukkan tomato, tambahkan garam dan gula secukup rasa. Bolehlah diangkat.

Pes Cili Dan Pes Bawang (Homemade)

Semenjak ada anak kecil ni, saya memang sentiasa menyediakan pes cili dan pes bawang. Tujuannya adalah utk memudahkan kerja memasak. Tak perlu lagi nak menunggu lama utk menumis cili ataupun bawang. Maka bolehlah saya menumpukan lebih perhatian kepada sikecil dan juga abg2nya...

Bahan-bahan:

100 gm cili kering (bergantung kpd kepedasan cili yg diperlukan) ~ potong kecil dan direbus, basuh dan toskan
1 kg bawang besar ~ belah 2 dan dihiris
300 bawang putih ~ belah 2
Sedikit garam dan gula
1/2 liter atau secukupnya minyak.

Cara saya menyediakan:

1. Panaskan minyak, goreng bawnag putih sehingga wangi.
2. Kemudian masukkan bawang merah dan goreng sehingga bawang agak layu.
3. Masukkan pula cili yang telah direbus tadi dan goreng sehingga cili tersebut masak dan airnya kering. Angkat dan biarkan sejuk seketika.
4. Kemudian kisar semua bahan yg telah digoreng tadi bersama minyak gorengan.
5. Kemudian goreng semula bahan yg telah dikisar dgn menggunakan api perlahan sehingga terbit minyak. Tambahkan sedikit garam dan juga gula. Sedia untuk digunakan.


Bawang putih, bawang merah dan cili yg dipotong sedang digoreng..


Bahan yang telah dikisar dan digoreng semula..



Pes cili yg sedia untuk digunakan..



PES BAWANG

Bahan-bahan:

1 kg bawang besar ~ belah 2 dan hiris
300 gm bawang putih ~ belah dua
1/2 liter minyak atau secukupnya

Cara saya menyediakan:

1. Panaskan minyak, tumiskan bawang putih sehingga kekuningan dan angkat.
2. Kemudian tumiskan pula bawang besar sehingga bawang masak tak perlu sehingga garing. Angkat.
3. Kisar bawang putih dan merah sehingga hancur. Guna pengisar kering atau boleh juga masukkan dlm pengisar dan kisar bersama minyak gorengan tadi.
4. Masak semula bawang tersebut sehingga bawang betul2 masak.

Lamb Curry ~ Kari Daging Biri-biri

Resepi kari daging biri2 ini saya tidak menggunakan santan ataupun yogurt. Menggunakan banyak bawang dan juga tomato. Penyediaan untuk masak juga adalah cepat kerana saya telah menyediakan pes bawang dan juga pes cili (resepi pes bawang/cili akan saya masukkan kemudian).

Bahan-bahan:

500g daging biri2 campur tulang
2 biji kentang ~ belah 4
Rempah tumis ~ 1 batang kulit kayu manis,3 kuntum bunga cengkih,2 biji buah palaga,1 kuntum bunga lawang
3 ulas bawang putih ~ diketuk dan cincang
2 biji bawang besar ~ didadu
3 biji tomato ~ cincang
2 sudu besar rempah kari daging ~ bancuh dengan sedikit air untuk jadikan pes
1 sudu besar pes cili
1 sudu besar pes bawang
1 tangkai daun kari
1/2 inci halia ~ hiris
Asam keping/jawa ~ Jika perlu (saya tak letak)
Garam dan gula
Air
Minyak

Cara saya menyediaan:

1. Bersihkan daging biri2 dan toskan.
2. Panaskan air (dalam 2-3 cawan) didalam periuk tekanan (pressure cooker) atau periuk biasa.
3. Apabila air sudah mendidih, masukkan daging dan kacau rata. Tutup periuk tekanan dan biarkan selama 15 minit.
4. Setelah 15 minit, tutupkan api dan biarkan sehingga tekanan hilang didalam periuk. Kalau ingin cepat, lalukan periuk di aliran air paip sehingga tekanan hilang dan periuk boleh di buka.
5. Panaskan dalam 2 sudu minyak dan masukkan rempah tumis, bawang putih, halia dan tumis sehingga wangi.
6. Masukkan bawang besar, tomato, pes bawang, pes cili, pes kari serta daun kari dan masak sehingga terbit minyak.
7. Masukkan kentang dan air rebusan daging. Biarkan kentang empuk.
8. Masukkan pula daging biri2 serta lebihan airnya mengikut sebanyak mana kuah yang diingini, biarkan mendidih.
9. Tambahkan garam secukup rasa dan gula. Kalau ingin lebih masam, tambahkan asam keping atau air asam jawa secukup rasa dan bolehlah diangkat.

Vermicelli Rice

Rancangan tv yang saya tonton di sini hanyalah rancangan masakan arab "Fatafeat" yang menyiarkan masakan arab dan juga english. Pergi ke kedai buku baru ni terjumpa majalah fatafeat ini dalam bahasa inggeris. Begitu berminat untuk mempelajari masakan arab, saya pun membelinya. Inilah resepi pertama yg telah saya cuba..

Bahan-bahan:

1 cawan vermicelli
2 cawan beras ( saya guna basmathi) ~ basuh dan toskan
4 cawan atau secukupnya air
1 sudu kecil atau secukupnya garam
5 sudu besar minyak

Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak dan goreng vermicelli sehingga kuning keemasan.
2. Masukkan vermicelli yang telah digoreng ke dalam periuk(rice cooker). Kemudian masukkan beras, garam dan air. Kacau rata.
3. Masak/tanak nasi seperti memasak nasi biasa.

**Kami sekeluarga makan nasi ini bersama kari kambing. Tunggu resepi kari kambing di post akan datang..


Vermicelli yang digoreng..
Vermicelli dan beras yang sedia untuk dimasak.


Vermicelli yang saya gunakan.


Majalah yang saya 'refer' untuk resepi.

Nasi Kerabu Di Abu Dhabi

Sejak duduk di Abu Dhabi ni sudah 2 kali saya membuat nasi kerabu. Pertama kali buat lupa nak goreng kerepuk dan buat sambal belacan. Kali yg ke dua ni pulak masih lupa lagi sambal belacan tapi rasanya ada kuah lemak dan serunding kelapa ikan tu pun sudah mencukupi..Satu lagi budu, tapi budu tu mmg tak bwklah ke sini.

Bahan untuk nasi:

4 cawan beras
5 cawan @ secukupnya air
2 helai daun limau purut
1-2 titik pewarna kuning
1 batang serai ~ diketuk
Garam secukup rasa

Cara penyediaan:

~ Cuci beras sehingga bersih. Masukkan semua bahan dan juga air dan masak seperti memasak nasi biasa.

Serunding Kelapa Ikan
Bahan-bahan:

1 ekor ikan kembung
1 cawan kelapa parut (saya guna kelapa kering)
3 ulas bawang putih ~ dihiris halus
1 biji bawang besar ~ dihiris halus
1 batang serai ~ dihiris halus
1 cm halia ~ dihiris halus
Sedikit serbuk lada hitam
Garam dan gula

Cara penyediaan:

1. Bersihkan ikan dan dibakar sehingga masak (kalau nak rebus ikan pun boleh, rebus dgn 1-2 keping asam keping, toskan) Kemudian asingkan tulang dan ditumbuk ssehingga halus.
2. Bahan2 yg dihiris halus digoreng tanpa minyak sehingga layu dan kering. Kemudian angkat dan ditumbuk halus.
3. Goreng pula kelapa sehingga perang (saya guna kelapa kering, ianya sudah halus. Tidak perlu lagi ditumbuk).
4. Campurkan semua bahan dan gaul sebati. Perasakan dgn garam dan gula secukupnya.

Kuah/Sambal Lemak:
Bahan-bahan:

1 sudu besar cili kisar (nak pedas blh tambah lagi)
2 ulas bawang putih**
1 biji bawang besar**
1 cm halia**
**Semua bahan dikisar/ditumbuk
2 batang serai ~ diketuk
1 keping asam keping/gelugur
1 sudu kecil belacan (kalau ada budu letaklah 2 sudu)
250ml santan
Garam dan gula
Minyak untuk menumis.

Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar/tumbuk sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili kisar, belacan dan masak sehingga cili betul2 masak.
2. Masukkan santan dan serai, kacau dan tunggu sehingga pecah minyak.
3. Masukkan asam keping, garam dan gula secukup rasa, masak lagi hingga sepekat mana kuah yg dikehendaki.

Bahan Ulam:

~ Kacang panjang, kobis, timun, bunga kantan, daun kesum, taugeh atau ulam2an lain yg sesuai.
~ Makan bersama lauk seperti telur masin, ikan/ ayam celup tepung, kerepuk ikan dan lain-lain lagi.

Serunding kelapa ikan ..

Kuah lemak..

Ulam-ulaman..

Nasi kerabu pertama kali buat, lauk ikan goreng tepung..
Related Posts with Thumbnails

Resepi Raidah © 2013. Blog Dikendalikan Oleh SyurgaDiDunia.