Char Kuew Teow Special


Bahan-bahan

1 bungkus kuew teow
4 ulas bawang putih di ketuk
1 biji bawang besar di tumbuk kasar
2 sudu cili boh (kalau nak pedas boleh ditambah lagi)
Sedikit udang,kerang dan hirisan ayam (letaklah apa2 yang disukai)
Daun kuchai
Tauge
Tauhu basah ( digoreng dan dihiris)
2 biji telur
Sedikit sos tiram dan kicap manis
Garam secukup rasa
Sedikit air
Sedikit daun bawang,sup dan bawang goreng untuk hiasan
Minyak untuk menumis.


Cara penyediaan:

1. Panas minyak, masukkan bawang putih hingga berbau wangi dan masukkan bawang besar.
2. Masukkan cili boh dan tumis.
3. Masukkan pula isi ayam,udang dan kerang.
4. Masukkan sos tiram,kemudian masukkan sedikit air.
5. Apabila mendidih masukkan kuew teow dan masukkan kicap,gaul hingga rata
6. Masukkan telur,kemudian masukkan tauge dan daun kucai.kacau dan angkat dan taburkan dengan sedikit daun bawang,sup,bawang goreng dan tauhu, sedia untuk di hidang.

Cadangan Hidangan:
Sedap di makan bersama cili jeruk atau kicap pedas.