Kurma Ayam ResepiRaidah

Resepi kurma ayam yg senang dan ringkas, pasti sesiapa saja boleh membuatnya..

Bahan-bahan:
1 ekor ayam ~ potong kecil
1 cawan santan pekat
3 cawan (atau secukupnya) santan cair
2 biji bawang besar **
5 ulas bawang putih**
1/2 inci halia**
**Saya tumbuk kasar
1 biji bawang besar ~ belah 4
2 biji kentang ~ belah 4
Rempah 4 sekawan ~ kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang&buah pelaga
1 bungkus kecil(dlm 24gm) rempah serbuk kurma ayam dan daging ~ bancuh dgn sedikit air utk dijadikan pes
Garam secukup rasa dan sedikit gula
Sedikit minyak(dlm 2/3 sudu besar).

Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak dan tumiskan rempah 4 sekawan. Kemudian masukkan pula bahan tumbuk dan goreng sehingga agak garing.
2. Masukkan pes kurma ayam & daging. Jika pes kelihatan agak kering, masukkan santan sedikit demi dan masak pes sehingga terbit minyak.
3. Masukkan ayam dan kacau rata, biarkan ayam seketika sehingga ayam kecut.
4. Kemudian masukkan pula santan, bawang besar dan kentang. Biar sehingga kentang empuk.(Masukkan santan secukupnya ikut kuih yg dikehendaki).
5. Masukkan pula santan pekat, garam secukup rasa dan sedikit gula.
6. Bila kuah mendidih, bolehlah matikan api.

Lepat Pisang Di Abu Dhabi

Sudah hampir setahun saya agak kurang rajin untuk membuat kuih muih..Sibuk melayan karenah siputeri yg sedang lasak dan 4 lagi abang2nya. Bila tiba angin rajin tu, barulah anak2 dan ayahnya merasa makan kuih ..Kebetulan daun pisang dlm peti sejuk masih elok dan pisang pun ada, jadi saya buatlah lepat.

Bahan-bahan:
2 cawan pisang yg telah dilenyek(pisang berangan atau yg sesuai utk buat lepat)
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan kelapa parut
4 sudu besar gula(boleh kurangkan atau lebih, bergantung pada citarasa)
3 sudu besar pati santan
Secubit garam
Daun pisang secukupnya(layurkan, saya layur atas api dapur)
.
Cara penyediaaan:
1. Daun pisang yg telah dilayur, sapu dgn kain bersih, potong segiempat sama dan ketepikan.
2. Pisang yg sudah dilenyek, dicampur dgn tepung, gula, kelapa parut, santan dan garam. Gaul rata.
3. Kalau adunana agak keras, tambahkan sedikit pati santan dan kalau lembut tambahkan tepung. Bagi saya adunannya mmg agak lembut sedikit. Kalau banyak tepung, nanti lepatnya keras dan kurang sedap.
4. Ambil 1 ke 2 sudu besar, letakkan atas daun pisang dan bungkus serta lipatkan kedua2 hujungnya. Susunkan ke dalam pengukus.
5. Panaskkan kukusan dan biarkan air mendidih. Kemudian baru kukuskan lepat selama 30 minit atau sehingga masak.

**Daun pisang agak sukar didapati di sini. Kalau beli daun pisang tu saya basuh, bungkuskan dgn surat khabar dan simpan didalam peti.

Gulai Tempoyak Ikan Kembung

Kalau balik kg saya di Temerloh, ikan yg digunakan sudah semestinya ikan 'patin'..Aduh rindunya nak menikmati keenakan ikan patin masak tempoyak..tapi nak buat macamana kan..tak dapat ikan patin, ikan kembung pun jadilah..tempoyak memang saya bawa dari m'sia..

Bahan-bahan:
2 ekor ikan kembung ~ bersihkan
15 biji lebih atau kurang cili api ~ tumbuk
1 batang serai ~ ketuk
2 sudu atau lebih tempoyak
1 tangkai daun kesum ~ jika suka
1 helai daun kunyit(saya tak letak sebab tak ada) ~ jika suka
Serbuk kunyit secukupnya(lebih sedap kalau guna kunyit hidup ~1cm)
Garam dan sedikit gula.
Air ~ ikut pekat kuah yg diingini

Cara penyediaan:

1. Masukkan cili api yg telah ditumbuk, tempoyak, serai, kunyit dan air ke dalam periuk. Kacau rata supaya tempoyak hancur dan tidak berketul. Masakkan bahan2 sehingga mendidih.
2. Kemudian masukkan ikan, daun kesum dan biarkan ikan sehingga masak. Tambahkan garam dan sedikit gula. Kalau kuah tidak masam, bolehlah ditambahkan tempoyak lagi(biasanya rasa masam ikan hanya dari tempoyak sahaja, saya tidak letak asam keping. Tapi kalau tidak suka kuah yg agak pekat, bolehlah ditambah asam keping utk menambah masam).
3. Bila ikan sudah masak, bolehlah diangkat.

Satu lagi cara memasak ikan:
~ Masukkan cili, serai, serbuk kunyit, tempoyak dan air ke dalam periuk, kacau rata hingga tempoyak hancur.
~ Kemudian masukkan ikan dan renihkan. Masukkan daun kunyit, daun kesum dan masak sehingga mendidih. Masukkan garam dan sedikit gula. Bolehlah diangkat.

Air Asam Dan Ikan Bakar ResepiRaidah

Tidak lengkap kalau makan ikan bakar tanpa air asam.. Penyediaannya amat mudah dan ringkas..

Bahan-bahan:

10 biji cili api**
1 inci belacan**
**tumbuk/kisar, jgn terlalu lumat
1 biji bawang besar ~ belah 2 dan dihiris
1 biji tomato ~ dipotong dadu
2-3 biji cili api ~ dihiris
Air asam jawa secukupnya
1 biji limau kasturi ~ belah 2
Sedikit garam dan gula secukup rasa.

Cara penyediaan:

1. Didalam mangkuk/bekas, satukan bahan yg telah ditumbuk/kisar, bawang besar, tomato, cili hiris dan air asam jawa(air asam jawa letak sedikit2).
2. Rasakan masam, masin dan manisnya. Bila telah cukup rasanya bolehlah diletakkan ke dalam mangkuk dan letaklah potongan limau kasturi utk menambah rasa masam jika perlu.


IKAN BAKAR

Di pasar ikan Abu Dhabi(fish market) ada bermacam2 jenis ikan. Ada ikan tu yg tak saya pernah jumpa kat pasar di m'sia. Ada ikan yg besar mmg besar betul..Ikan yg saya guna ni, org sini panggil ikan 'Farish' tak taulah kt m'sia ada jual ke tidak..pernah mkn ikan ni di kedai makan..Beli ikan ni dan saya bakar mengikut ramuan dan cita rasa sendiri..

Bahan-bahan:


1 ekor @ secukupnya ikan (boleh guna apa2 ikan yg sedap utk dibakar) ~ belah belakang
2 sudu besar pes bawang**
1 sudu besar pes cili** (kalau nak pedas blh tambah lagi)
1/2 inci halia ~ tumbuk halus**
Sedikit garam dan gula**
** Satukan semua bahan
Bahan utk garamkunyit ikan:
Sedikit garam
Kunyit serbuk secukupnya
1 sudu kecil serbuk halia (ginger powder)
1 sudu kecik serbuk bawang putih(garlic powder).

Cara penyediaan:

1. Campurkan garam, kunyit, serbuk halia dan bawang putih. Sapukan rata pada ikan, bahagian luar dan dalam.
2. Kemudian letakkan ramuan rempah yg telah disatukan tadi. Letakkan ikan dalam pemanggang dan bakarlah sehingga masak. Boleh juga dimasak dgn menggunakan oven. Sedap dimakan cicah dengan air asam.


Abg Hanif dgn ikan 'Farish'..


Ikan yang telah siap digaram kunyit dan diletakkan bahan rempah..


Sedia untuk dibakar..