Roti celup telur ni biasanya dibuat untuk bekalan anak2 ke sekolah. Senang dan cepat untuk menyediakannya..
Bahan-bahan:
Roti Hotdog
3 biji telur
1 biji bawang besar ~ potong dadu
1 biji tomato ~ buang biji dan potong dadu
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
Garam secukup rasa
Butter/minyak.
Bahan sampingan mayonis, cili sos dan salad.
Cara penyediaan:
1. Belah/potong dua roti dan ketepikan.
2. Pecahkan telur dan masukkan bawang, tomato, garam dan serbuk lada sulah. Kacau sebati.
3. Panaskan sedikit butter/minyak ke dalam kuali. Tuang adunan telur dan letak roti atas adunan tersebut.
4. Masakkan sehingga adunan telur masak, terbalikkan jika suka.
5. Angkat roti dan bolehlah paipkan/sapukan dengan mayonis dan cili sos. Letak salad dan tutup semula roti.
Sambal Tumis Kerang
Bahan-bahan:
3-4 kg kerang ~ direbus dan ambil isinya
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk/kisar
2 biji bawang besar ~ ditumbuk/kisar
3 sudu(kurang atau lebih) cili yg telah dikisar
2 biji bawang besar ~ dihiris
1 cm (sedikit saja) belacan(jika suka) ~ kisar/tumbuk bersama bawang
1 sudu besar air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Sedikit air ~ jika perlu.
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga masak dan pecah/terbit minyak.
2. Masukkan kerang, hirisan bawang besar dan air asam jawa. Gaul rata.
3. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Jika inginkan kuah, tambahkan air.
4. Apabila kerang sudah sebati dengan sambal, bawang sudah masak bolehlah diangkat.
3-4 kg kerang ~ direbus dan ambil isinya
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk/kisar
2 biji bawang besar ~ ditumbuk/kisar
3 sudu(kurang atau lebih) cili yg telah dikisar
2 biji bawang besar ~ dihiris
1 cm (sedikit saja) belacan(jika suka) ~ kisar/tumbuk bersama bawang
1 sudu besar air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Sedikit air ~ jika perlu.
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga masak dan pecah/terbit minyak.
2. Masukkan kerang, hirisan bawang besar dan air asam jawa. Gaul rata.
3. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Jika inginkan kuah, tambahkan air.
4. Apabila kerang sudah sebati dengan sambal, bawang sudah masak bolehlah diangkat.
Singgang Daging
Masakkan yang sangat senang untuk disediakan, enak dimakan bersama sambal belacan ataupun sambal kicap..
Bahan-bahan:
Cara penyediaan:
Bahan-bahan:
250 g daging/tulang
1 biji bawang besar ~ dihiris
2 ulas bawang putih ~ dihiris
1/2 inci halia ~ dihiris
1/2 incin lengkuas ~ dihiris
1/2 sudu kecil ketumbar ~ ditumbuk kasar
1/2 sudu kecil lada hitam ~ ditumbuk kasar atau boleh gantikan dgn 2/3 biji cili api yg diketuk
1 keping atau secukupnya asam keping/gelugur
1 biji tomato ~ belah 2 @ 4 (kalau suka)
Garam dan gula
Air
Cara penyediaan:
1. Masukkan daging, bawang, halia, lengkuas, ketumbar dan lada hitam/cili api ke dalam periuk. Masukkan air dan rebus sehingga daging empuk.
2. Setelah daging empuk, masukkan asam keping, garam secukup rasa dan sedikit gula.
3. Setelah masakan telah secukup rasa, masukkan tomato dan bolehlah matikan api.