Semasa bercuti di Malaysia baru-baru ini, kami sekeluarga sempat menikmati kari ikan sembilang di sebuah restoran, kebetulan semasa membeli ikan di pasar Abu Dhabi kelmarin ternampak ada ikan sembilang dijual disini. Selidik punya selidik rupanya dari Mesir. Inilah hasilnya... Selamat mencuba!
Bahan-bahan:
- 1 ekor ikan sembilang
- 5-6 biji bendi
- 1 biji tomato ~ belah 4
- 1 peket kecil@ 2 sudu besar rempah kari ikan
- 1 sudu kecil halba campur
- 1 keping asam keping/gelugur
- 1 cawan santan pekat
- Air secukupnya
- Garam dan gula
- Minyak untuk menumis.
Bahan tumis:
- Rempah 4 sekawan (kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih & pelaga)
- 1/2 inci halia ~ hiris halus
- 3 ulas bawang putih ~ hiris nipis
- 1 biji bawang besar ~ hiris nipis
- 1 tangkai daun kari
~ Panaskan minyak dan gorengkan semua bahan sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
Bahan tumbuk/kisar:
- 3 ulas bawang putih
- 1 biji bawang besar
- 1 cm halia.
Cara penyediaan:
- Perap ikan dengan garam dan asam(saya guna cuka) lebih kurang 10 minit dan kemudian cuci sehingga bersih.
- Dengan menggunakan minyak menggoreng bahan tumis, gorengkan halba campur dan bahan tumbuk/kisar sehingga garing.
- Masukkan rempah kari dan sedikit air. Kacau rata dan biarkan sehingga rempah pecah minyak dan kari betul-betul masak.
- Masukkan santan pekat dan air secukupnya(untuk kuah), biarkan mendidih sebentar.
- Kemudian masukkan ikan sembilang, asam keping dan bendi, kecilkan api dan biarkan kuah mendidih sehingga ikan masak.
- Masukkan garam, gula dan tomato, biarkan seketika. Tutup api dan masukkan bahan tumis yang telah digoreng tadi. Kacau sekejap dan sedia untuk dihidang.
Ikan sembilang dan bahan rencah
Halba campur
Rempah 4 sekawan,bawang putih,bawang besar dan halia yang telah digoreng
Kari ikan sembilang..