Bahan-bahan:
1 ekor ikan bawal
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu cili kisar
2 sudu cili sos
1 biji bawang besar
1/2 biji lada benggala
1 biji tomato
Sedikit tepung jagung untuk menyalut ikan
Minyak untuk menggoreng
Sedikit air
Garam dan gula secukup rasa.
Cara penyediaan:
1. Bersihkan ikan,gaulkan dengan garam dan sedikit tepung jagung lalu digoreng.
2. Bawang merah,bawang putih dan halia dikisar.
3. Bawang besar,lada benggala dan tomato dipotong dadu.
4. Tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga wangi.kemudian masukkan cili dan digoreng sehingga garing.
5. Masukkan pula cili sos,garam dan gula secukup rasa.
6. Masukkan bawang besar,lada benggala,tomato dan sedikit air,biarkan seketika dan bolehlah tuangkan sos tersebut ke atas ikan yang telah digoreng tadi.sedia untuk dihidang.
erk..nie yg geram lapar rasa nak makan nie :p
BalasPadam