Mee Bandung Abu Dhabi
Bahan-bahan:
Mee kuning
Cili kering ~ mengikut pedas yg disukai
3ulas bawang putih ~ dikisar
1 biji bawang besar ~ dikisar
½-1 cawan udang kering ~ dikisar
1 cawan udang hidup
1 cawan daging rebus (dipotong nipis)
Sos cili dan sos tomato secukup rasa
Telur ~ ikut berapa org yg nk makan
1-2 cawan kacang tanah digoreng ~ ditumbuk halus
Taugeh
Bawang goreng dan daun bawang serta hirisan limau
Daun daun bawang dan bawang goreng
Air rebusan daging
Garam dan gula secukup rasa.
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan bahan yang dikisar sehingga kuning.
2. Masukkan sos cili dan sos tomato, kacang tanah dan air rebusan daging dan biar seketika.
3. Tambahkan garam dan gula secukup rasa dan biarkan kuah sehingga pekat.
5. Masukkan udang, daging rebus dan kacau seketika saja. Sedia dihidang..
Cara hidangan:
~ Untuk menghidang (Mee bandung ni tak sedap masak in bulk, so kenalah buat sepinggan-sepinggan.)
~ Ambil sedikit kuah dan rencahnya untuk satu orang makan
~ Panaskan kuah dan masukkan sebiji telur sehingga separuh keras.
~ Masukkan sayur dan bila agak lembut, masukkan mee kuning untuk satu orang makan
~ Masukkan kedalam mangkuk dan telur letak diatas, taburkan daun bawang dan bawang goreng.
*Utk resepi ni i tak ada sawi so i gantikan dgn taugeh..
Lain lain perencah seperti daging ayam, fishballs, sotong, bunga kobis, hati rebus boleh dimasukkan mengikut kesukaan anda..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan