Daging Salai Masak Yogurt

Bahan-bahan:
Daging
Yogurt (kalau tak ada, gantikan dgn santan)
Bawang besar/kecil ~ ditumbuk
Cili api ~ ditumbuk
Serai ~ diketuk
Sedikit kunyit
Asam keping (kalau menggunakan yogurt, asam keping tidak perlu)
Garam dan gula secukup rasa.
Cara penyediaan:
1. Potong dan basuh daging dan toskan airnya. Salaikan (panggang) dalam oven atau atas non-stick pan. Salai hingga separuh masak atau kering airnya.
2. Potong daging mengikut citarasa anda.
3. Rebus daging salai dengan cili yang telah ditumbuk sekejap. Ini untuk pastikan daging salai empuk dan cili masak sempurna.
4. Setelah daging tadi lembut, masukkan bawang, yogurt(santan),serai dan kunyit.
5. Masak lagi dan kacau rata sehingga mendidih. Kemudian letaklah garam dan gula secukup rasa. Kalau pekat tambahlah air secukupnya.
Sedia untuk dihidangkan.
* Bahan2 utk membuat resepi ni boleh ditambah atau dikurangkan mengikut banyak mana daging yg digunakan..pandai2lah nk agaknya ye..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan