Seri Muka

Bahan-bahan:
Lapisan Bawah:
2 cawan pulut
2 1/2 cawan santan cair dicampur dgn sikit garam.

Cara penyediaan:
1. Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak.
2. Kukuskan sehingga masak.
3. Lapikkan plastik dalam loyang bulat supaya kuih tidak melekat pd acuan.
4. Tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik.
5. Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.

Lapisan Atas:
2 cawan santan pekat
1/2 cawan jus pandan dicampur dgn sedikit pewarna hijau
1/2 cawan gula
3 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar tepung kastad
1 biji telur
Sedikit garam.

Cara penyediaan:
1. Masukkan semua bahan dalam mangkuk, kacau rata dan ditapis.
2. Tuangkan perlahan-lahan atas pulut tadi.
3. Kukuskan lebih kurang 30 minit.
4. Sejukkan dahulu, barulah dipotong.
Sedia untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan