Bubur Asyura

Telah beberapa tahun saya tidak merasai bubur asyura ni..tahun ni rasa teringin sangat utk merasainya..teringat masa kecil, membuat bubur asyura bersama2 penduduk kg..sehingga sekrg mereka masih lagi meneruskan tradisi membuat bubur asyura beramai2 dlm bulan muharram..

Bahan-bahan:
1 cawan tepung beras
1 cawan gula merah
3/4 cawan gula
1/2 cawan kacang hijau*
1/2 cawan kacang merah*
1/2 cawan kacang tanah*
1 biji keledek*
* Direbus sehingga lembut
1/2 cawan jagung
1/2 sudu kecil halba ~ ditumbuk halus
1/2 sudu kecil jintan manis ~ ditumbuk halus
1/2 sudu kecil jintan putih ~ ditumbuk halus
6 cawan santan
1 sudu perasa pandan
Secubit garam

Cara penyediaan:
1. Bancuh tepung beras bersama santan, gula merah, gula, halba, jintan manis,jintan putih dan perasa pandan serta garam.
2. Tapiskan bahan tersebut ke dalam kuali dan masak sehingga mendidih dgn menggunakan api yg kecil.
3. Kemudian masukkan bahan yang telah direbus tadi dan kacau lagi sehingga bubur pekat(kental) dan adunan berkilat.
4. Tuangkan dlm loyang/bekas dan ratakan.
5. Biar sejuk sebelum dipotong untuk dihidangkan.

* Banyak lagi bahan yg boleh diletakkan di dlm bubur asyura ni.

Kasui Orang Jauh


Saya juga mencari resepi2 dr sumber2 yg lain tetapi apa yg saya dapati ada kalanya sukatan yg diberikan tidak betul & menyebabkan kuih tidak menjadi, alhamdulillah setelah mencuba beberapa kali dapat juga sukatan yg betul & mendapat kasui yg lembut.

Di Abu Dhabi ni tidak mudah untuk mencari kelapa parut jadi untuk kasui saya hari ini saya gunakan kelapa kering yg dikukus terlebih dahulu sebagai menyalut kasui saya ini.. Enjoy..

Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
1 cawan gula merah ~ saya guna dark brown sugar
3/4 cawan gula
3 sudu besar(makan) air kapur
5 cawan air
1 sudu kecil perasa pandan
Kelapa parut dicampur sedikit garam~ utk menyalut kuih

Cara penyediaan:
1. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan kacau rata.
2. Sapukan sedikit minyak atau lapikkan plastik dalam loyang.
3. Tuangkan bahan (1) tadi tetapi elok ditapis ramuan tersebut untuk memastikan semuanya sebati.
4. Kukus sehingga masak (anggaran dlm 1/2 jam) atau sehingga masak.
5. Sejukkan dahulu baru dipotong.
6. Lumurkan kuih yang dipotong bersama dengan kelapa parut tadi.

**Ini cara ke dua utk buat kuih kaswi, dgn menggunakan tepung ubi/kanji. Di Abu Dhabi ni sekampit tepung kanji(500 gm) ni harganya 6dirham. Bukan semua tpt yg ada jual, di kedai Indon atau Philippines aje yg adanya.

Bahan-bahan:
11/2 cawan tepong gandum
1/2 cawan tepong kanji
1/2 cawan tepong beras
Bahan-bahan yg lain adalah sama.

Tabouleh - Salad Arab

Ni salad dari timur tengah, menggunakan sedikit ramuan seperti kus-kus, kat sini dipanggil Burghul..

Bahan-bahan:
1 1/2 cawan air mendidih
1 cawan Burghul
2 sudu besar minyak zaitun
1 1/2 cawan tomato ~ didadu
1 cawan timun ~ didadu
2 cawan lettuce ~ dihiris
1-2 cawan parsley ~ dihiris
1/4 sudu besar serbuk bawang putih
Garam secukup rasa
Perahan lemon ~ secukup rasa

Cara penyediaan:
1. Masukkan Burghul ke dalam periuk dan letakkan air panas dan didihkan selama 2 minit.
2. Tutup api dan biarkan Burghal didalam periuk selama 5 hingga 10 minit sehingga ianya kembang dan lembut.
3. Masukkan kesemua bahan-bahan sayur ke dalam mangkuk besar dan gaul rata.
4. Satukan lemon juice, garam, minyak zaitun, serbuk bawang putih dan kacau rata.
5. Gaulkan Burghul bersama salad dan letaklah sos salad, gaul rata.



Sedia dihidang..

Bubur Tepung Beras

Bahan untuk bubur:
1 cawan tepung beras
1 sudu kecil air kapur
Secubit garam
Air secukupnya untuk membancuh tepung

Cara penyediaan:
1. Campurkan semua bahan dan adun sebati sehingga menjadi doh (jgn terlalu lembut dan keras, agak2 boleh untuk ditekan di atas senduk/acuan maruku).
2. Didihkan air di dalam periuk.
3. Masukkan bancuhan tepung di atas senduk berlubang/acuan maruku dan tekankan ke dalam air yang telah mendidih tadi.
4. Apabila siap dan masak, angkat dan basuh serta toskan bubur tersebut.

Untuk kuah:
500 ml santan pekat
50-60 gm gula merah/melaka
50 gm gula pasir (atau secukup rasa)
½ sudu teh garam
2 helai daun pandan

Cara penyediaan:
1. Masak santan bersama gula merah dan gula pasir serta daun pandan hingga mendidih.
2. Masukkan bubur tepung beras. Kacau dan angkat.

'Dadih' Santan Pekat:
100 ml santan pekat
Secubit garam

Didihkan dengan menggunakan api yang kecil sehingga pekat sedikit.

Cara Menghidangkan Bubur:

Sendukkan bubur ke dalam mangkuk dan letakkan ke atasnya dgn sedikit santan pekat tadi. Ini membuatkan bubur terasa lebih lemak.

Popia Pedas

Resepi untuk membuat popiah boleh di dapati disini...

Ini resepi untuk sambalnya.

Bahan-bahan:
2 sudu besar cili kisar
2 ulas bawang putih ~ tumbuk hancur
1 biji bawang besar ~ ditumbuk
2 sudu besar cili sos
2 sudu besar cuka
1 sudu besar atau secukupnya gula
Garam
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit bawang goreng

Cara penyediaan:
1. Tumiskan cili dan bahan lain. Masakkan sehingga pekat dan naik minyak.
2. Bila dah masak, taburkan ke atas popia goreng tadi dan taburkan juga sedikit bawang goreng ke atas popia tersebut. Hidangkan..