1 cawan tepung beras
1 sudu kecil air kapur
Secubit garam
Air secukupnya untuk membancuh tepung
Cara penyediaan:
1. Campurkan semua bahan dan adun sebati sehingga menjadi doh (jgn terlalu lembut dan keras, agak2 boleh untuk ditekan di atas senduk/acuan maruku).
2. Didihkan air di dalam periuk.
3. Masukkan bancuhan tepung di atas senduk berlubang/acuan maruku dan tekankan ke dalam air yang telah mendidih tadi.
4. Apabila siap dan masak, angkat dan basuh serta toskan bubur tersebut.
Untuk kuah:
500 ml santan pekat
50-60 gm gula merah/melaka
50 gm gula pasir (atau secukup rasa)
½ sudu teh garam
2 helai daun pandan
Cara penyediaan:
1. Masak santan bersama gula merah dan gula pasir serta daun pandan hingga mendidih.
2. Masukkan bubur tepung beras. Kacau dan angkat.
'Dadih' Santan Pekat:
100 ml santan pekat
Secubit garam
Didihkan dengan menggunakan api yang kecil sehingga pekat sedikit.
Cara Menghidangkan Bubur:
Sendukkan bubur ke dalam mangkuk dan letakkan ke atasnya dgn sedikit santan pekat tadi. Ini membuatkan bubur terasa lebih lemak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan