Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
2 biji telur
Udang ~ secukupnya
1 biji bawang besar ~ dihiris
2 sudu bawang merah ~ dikisar
2 sudu udang kering ~ dikisar
1 cawan kubis ~ dihiris halus
1 cawan lobak merah ~ dihiris halus
2 sudu daun sup
1 sudu butter/mentega
Sedikit serbuk kunyit
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Cara penyediaan:
1. Gaulkan rata semua bahan (kecuali minyak dan udang) hingga sebati dan jangan terlalu keras. Tutup dan biarkan adunan selama 30minit.
2. Letak adunan ke dalam senduk/acuan dan letakkan udang diatas adunan. Goreng didalam minyak panas (yg banyak supaya terendam) hingga keemasan dan garing kulit luarnya.
3. Angkat dan toskan.
4. Potong kecil dan hidangkan dengan sos cili.
Bestnyer, terasa lapar perut tengok cucur udang timur tengah.
BalasPadammenyelarakan lah..
nanti boleh mintak mak try masakan..huhuhuh
BalasPadamGodek Blog