Ikan Goreng Taucu

Bahan-bahan:
4 ketul ikan tenggiri ~ ikan2 lain pn boleh digunakan
1 biji bawang besar ~ hiris bulat
3 ulas bawang putih ~ diketuk
1 inci halia ~ dihiris
2 biji cili besar ~ dihiris
1 sudu besar sos tiram
1 keping asam gelugor
1 1/2 camca besar taucu ~ atau secukupnya
Air ~ secukupnya
Garam dan gula ~ secukup rasa(jika perlu)
Cara penyediaan:
1. Lumurkan ikan dengan kunyit dan sedikit garam, gaul rata dan goreng hingga masak. Angkat dan ketepikan.
2. Tinggal kan dalam 3 camca besar minyak masak, tumis bawang besar, bawang putih, halia dan cili hijau hingga harum, masukkan sos tiram dan juga taucu. Kacau rata dan masak hingga terbit minyak.
3. Masukkan air dan masukkan asam keping/gelugor.
4. Bila mendidih, masukkan ikan dan juga sedikit gula.
5. Bila kuah agak pekat sedikit, rasa dan jika perlu tambah sedikit garam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan