Daging Goreng Cendawan Lada Hitam

Bahan-bahan:
400gm daging ~ dihiris nipis
10-15 kuntum cendawan hitam ~ direndam, kemudian hiriskan
3 ulas bawang merah ~ tumbuk
2 ulas bawang putih ~ tumbuk
1 sudu besar lada hitam ~ ditumbuk kasar
1 inci halia ~ dihiris
1 labu bawang besar ~ dihiris
2 biji cili hijau ~ dihiris
2 sudu besar sos tiram
2-3 sudu kicap pekat manis
1 sudu besar tepung jagung ~ bancuh dgn sedikit air
Garam dan sedikit gula
Air
Minyak

Cara penyediaan:
1. Gaulkan lada hitam, sos tiram bersama daging dan perap sebentar.
2. Panaskan minyak dalam kuali , tumiskan bawang tumbuk dan halia sehingga garing.
3. Masukkan daging dan goreng sehingga kering airnya.
4. Masukkan kicap, cendawan dan air. Kacau rata dan biarkan mendidih.
5. Masukkan bawang besar, cili hijau, garam secukup rasa dan gula jika perlu (sbb dh letak kicap manis).
6. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung. Biarkan kuahnya agak pekat dan bolehlah diangkat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan