Nasi Lemak Kukus

Resepi nasi lemak kukus ni saya cari dari internet juga..setelah mencubanya, alhamdulillah menjadi dan sedap..

Bahan-bahan:
5 cawan beras ( atau secukupnya )
Santan pekat ~ secukupnya
3 helai daun pandan
1 inci halia ~ dihiris
Garam secukup rasa
Sedikit gula ( secubit )

Cara penyediaan:
1. Basuh dan rendam beras selama lebih kurang 2-3 jam.
2. Didihkan air dalam pengukus. Kukus beras selama 20 minit atau beras separuh masak(kelihatan kering).
3. Keluarkan beras dari pengukus dan rendam dengan air sehingga air rendaman itu sejuk.
4. Setelah itu kukus semula beras tadi lebih kurang 10 minit.
5. Keluarkan beras tadi dan gaul bersama santan yang telah dicampur garam dan gula serta hirisan halia.
6. Biar seketika atau 10 minit supaya santan menyerap masuk ke dalam beras.
7. Akhir sekali, kukus sekali lagi nasi bersama daun pandan hingga nasi masak, kelihatan berderai dan cantik.

** Semasa mengukus, lubangkan dengan jari beras tersebut supaya masak sekata.

Sambal Tumis Ikan Bilis

Bahan-bahan:
1 mangkuk ikan bilis
15-20 tangkai cili kering ~ dikisar ( jika nak pedas tambah lagi )
6 ulas bawang merah ~ dikisar
3 ulas bawang putih ~ dikisar
1-2 labu bawang besar ~ dihiris
Sedikit air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Minyak masak untuk menumis

Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng ikan bilis sehingga garing, kemudian angkat dan toskan minyaknya.
2. Lebihan minyak tadi, gunakan utk menumis sambal.
3. Masukkan bawang kisar, tumis hingga naik bau dan agak garing kemudian masukkan cili kisar.
4. Goreng cili dgn api yg perlahan sehingga pecah minyak dan cili betul2 masak/garing.
5. Kemudian masukkan sedikit air, air asam jawa, garam dan gula.
6. Biarkan mendidih. Kemudian masukkan ikan bilis.
7. Biarkan sedikit kering, kemudian masukkan bawang besar.
8. Kacau sehingga bawang layu dan kuah jadi pekat bolehlah diangkat.

**Kalau suka blhlh letakkan sedikit belacan.

Bahan sampingan lain:
Ikan bilis goreng, kacang tanah(digoreng), telur rebus dan hirisan timun.

7 ulasan:

  1. akak..wat la buku masakan..jual kat kitaorg..mesti laku..best semua masakan2 nie..

    BalasPadam
  2. kak, lepas basuh tu kukus kena tambah air atau kukus beras tnpa air?

    BalasPadam
  3. Kukus beras sepertimana mengulus pulut..selepas beras direndam kukus lagi dan yg akhir baru dicampurkan santan dan kukus nasi sehingga masak.

    BalasPadam
  4. Kak,ape maksud lubangkn dgn jari tu? Xphm la.h

    BalasPadam
  5. Terima kasih,seperti resepi nampak sedap.Nanti boleh cuba..

    BalasPadam
  6. Kak @raidah yang last kukus tu brp minit pulak sampai nasi kukus tu berderai?

    BalasPadam