Jemput-Jemput Sayur

Ni sebenarnya jemput2 sayur, tapi tepung yg menyalut sayur ni agak tebal nmpk mcm grg cempedak pn ada ye..aduh sebut pasal cempedak ni, rindunya nk menikmati cempedak grg..sabar, 2bln lebih je lagi utk cuti2 m'sia...bolehlh jln2 cari mkn hehehe..
Ceta semula ttg resepi ni, adunan utk tepung(batter) tu mcm nk buat grg pisang je tapi saya tambah tepung grg ayam bagi menambah kesedapannya..

Bahan-bahan:
Sayur-sayuran seperti karot, bunga kobis, kentang, bawang besar dan terung ~ potong ikut suka
Minyak

Bahan Tepung(batter)
1 1/2 cawan tepung goreng ayam
1/2 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil serbuk kari
1 biji telur
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil air kapur
Garam
Air secukupnya

Cara penyediaan:
1. Bancuhkan bahan tepung (batter) sehingga rata dan biarkan sekejap. Pastikan jgn terlalu cair.
2. Panaskan minyak yg banyak.
3. Masukkan sayur-sayuran tadi dalam bahan batter dan jemputkan ke dalam kuali.
4. Goreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan.
5. Makan panas-panas dan cicah dengan sos cili. Juga boleh dimakan bersama nasi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan