Limpa Goreng Cili

Ini adalah masakan yg sempat saya masak semasa bercuti di m'sia baru ni..limpa goreng bercili, agak susah utk mendapatkn limpa..ni kebetulan jumpa semasa membeli daging salai..tu pn limpa yg beku..

Bahan-bahan:

500 gm limpa ~ rebus dan dihiris
5 biji cili api*
3 biji cili merah*
2 ulas bawang putih*
3 ulas bawang merah*
* dikisar (sy gunakan blender yg kering)
1 biji bawang besar ~ dihiris
1 sudu cili sos
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air
Minyak.

Cara penyediaan:

1. Tumis bahan kisar sehingga garing, masukkan sos cili dan sedikit air.
2. Masukkan limpa dan gaul sehingga rata.
3. Rasakan masin dan manisnya. Masukkan bawang hiris, gaul seketika dan bolehlah diangkat.
* Limpa ni rasanya lebih kurang mcm hati jugak tapi bagi saya limpa lebih sedap sebab ianya lebih lembut dan tidak keras seperti hati.

1 ulasan:

  1. Terima kasih atas resepi yg sgt mudah dan sedap ini..harap dihalalkan :-)

    BalasPadam