Sambal tempoyak masak ni ringkas aje sebab hanya letak ikan bilis, bawang dan serai aje..Kalau kt m'sia blh masukkan petai, daun kunyit, kaduk, pucuk ubi dan lain2.. tetapi di Abu Dhabi ni kira style daruratlah kan..
Bahan-bahan:
100 gm/ 1 mangkuk kecil ikan bilis
2 batang serai dititik
10-15 biji cili api ~ ditumbuk ( kalau nak pedas tambah lagi)
2 biji bawang besar ~ belah 2 dan hiris
3 sudu besar @ secukupnya tempoyak
2 cawan santan
1 sudu teh gula (jika nak rasa manis2 sedikit)
garam secukup rasa
Cara penyediaan:
Cara nak membuatnya teramat lah mudah, campur kan kesemua bahan tadi kedalam periuk, masak dengan api sederhana sehingga kuahnya menjadi pekat. Sepekat mana kuah tersebut bolehlah mengikut citarasa sendiri, suami saya suka kan kalau ianya agak pekat, ala2 sambal tempoyak mentah gitu.. hehehe..
Di tempat Arab ni ada pelbagai daun2 ulam mereka umpamanya daun jarjir, insyaallah akan dibuat "ujikaji" meng"arab"kan sambal tempoyak ni dan akan saya postkan kemudian.
alamak favorite gak ni...tp x bw stok tempoyak lak ke jepun ni...pernah pos ke dr mesia?
BalasPadamHi ena..
BalasPadamSaya bawak stok tempoyak dari malaysia..