Ikan Bilis Kentang Goreng Kicap

Bahan-bahan:

100 gm ikan bilis
1 biji kentang ~ dipotong kecil ikut suka
2 biji bawang putih ~ dihiris
1 biji bawang besar ~ belah 2 dan dihiris
3 biji (nak pedas tambah lagi) cili api ~ potong 2
2 sudu makan @ secukupnya kicap manis.


Cara penyediaan:

1. Goreng kentang sehingga masak dan agak garing (kalau suka rangup), angkat dan toskan. Kemudian goreng pula ikan bilis sehingga garing, juga angkat dan toskan minyak.
2. Ambil 2 sudu minyak gorengan kentang dan ikan bilis tadi dan tumis bawang putih dan cili api hingga naik bau.
3. Masukkan bawang besar, goreng sebentar hingga layu saja dan masukkan kicap serta kentang dan ikan bilis.
4. Gaul rata dan bolehlah diangkat.

Gulai Baung Dengan Maman Jeruk

Bahan-bahan:

4 ekor anak baung ~ bersihkan dan potong 2
1 bungkus maman jeruk ~ kalau tak nak masam sangat, jirus sedikit dgn air dan toskan
3 ulas bawang merah ~ ditumbuk
10 biji (lebih atau kurang) cili api ~ ditumbuk
1/2 inci kunyit ~ ditumbuk
2 batang serai ~ diketuk
Santan ~ secukupnya
Garam secukup rasa dan sedikit gula.

Cara penyediaan:

1. Masak bahan tumbuk bersama santan sehingga mendidih. Kuah hendaklah sentiasa dikacau(menimbuk, bahasa kampung) santan supaya tidak pecah minyak.
2. Setelah kuah mendidih, masukkan ikan dan maman jeruk.
3. Masak sehingga ikan masak dan perasakan dengan garam serta gula. Kalau kuah tidak masam, bolehlah ditambah dengan asam keping.
4. Setelah ikan masak, bolehlah di angkat.
**Kuantiti kuah(santan) bergantung kepada citarasa sendiri.

Sotong Goreng Cili Api


Bahan-bahan:

250 gm sotong ~ potong bulat
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
4 ulas bawang merah @ 1/2 biji bawang besar ~ ditumbuk
10 ( kurang @ lebih ) cili api ~ di tumbuk
1 biji bawang besar ~ belah 8
1 biji tomato ~ potong dadu
1 sudu sos tiram
Garam secukup rasa dan sedikit gula
Minyak untuk menumis

Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk sehingga agak garing. Kemudian masukkan tomato dan sos tiram.
2. Masakkan tomato sehingga masak dan masukkan sotong, kacau rata.
3. Masukkan bawang besar dan perasakan dengan garam dan gula.
4. Kacau 2-3 minit dan bolehlah diangkat.