Ikan Bilis Kentang Goreng Kicap

Bahan-bahan:

100 gm ikan bilis
1 biji kentang ~ dipotong kecil ikut suka
2 biji bawang putih ~ dihiris
1 biji bawang besar ~ belah 2 dan dihiris
3 biji (nak pedas tambah lagi) cili api ~ potong 2
2 sudu makan @ secukupnya kicap manis.


Cara penyediaan:

1. Goreng kentang sehingga masak dan agak garing (kalau suka rangup), angkat dan toskan. Kemudian goreng pula ikan bilis sehingga garing, juga angkat dan toskan minyak.
2. Ambil 2 sudu minyak gorengan kentang dan ikan bilis tadi dan tumis bawang putih dan cili api hingga naik bau.
3. Masukkan bawang besar, goreng sebentar hingga layu saja dan masukkan kicap serta kentang dan ikan bilis.
4. Gaul rata dan bolehlah diangkat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan