Saya membuat penambahan dalam resepi begedil ni dengan menambah bawang putih dan bawang besar. Ada sedikit kelainan dari begedil kentang biasa.
Bahan-bahan:
500 gm kentang
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 /2 cawan bawang goreng
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 batang daun sup ~ di mayam halus
1 biji telur
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng.
Cara penyediaan:
1. Buang kulit kentang, bersihkan dan hiris. Goreng sehingga masak, angkat dan toskan. Lenyek kentang semasa masih panas sehingga hancur.
2. Bawang putih dan bawang merah dihiris kasar dan digoreng sehingga kekuningan. Kisar bawang sehingga hancur (guna pengisar kering).
3. Satukan kentang, bawang yg telah dikisar, bawang goreng, daun sup, garam secukup rasa. Gaul rata.
4. Ambil sedikit adunan, kepal-kepalkan menjadi bulat dan leperkan sedikit. Buat sehingga habis.
5. Pukul telur, kemudian celupkan adunan yg telah dileperkan tadi dan goreng hingga keperangan. Angkat dan toskan minyak.
Bahan-bahan:
500 gm kentang
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 /2 cawan bawang goreng
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 batang daun sup ~ di mayam halus
1 biji telur
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng.
Cara penyediaan:
1. Buang kulit kentang, bersihkan dan hiris. Goreng sehingga masak, angkat dan toskan. Lenyek kentang semasa masih panas sehingga hancur.
2. Bawang putih dan bawang merah dihiris kasar dan digoreng sehingga kekuningan. Kisar bawang sehingga hancur (guna pengisar kering).
3. Satukan kentang, bawang yg telah dikisar, bawang goreng, daun sup, garam secukup rasa. Gaul rata.
4. Ambil sedikit adunan, kepal-kepalkan menjadi bulat dan leperkan sedikit. Buat sehingga habis.
5. Pukul telur, kemudian celupkan adunan yg telah dileperkan tadi dan goreng hingga keperangan. Angkat dan toskan minyak.
lama dah nak cari resepi begedil yg sedap~ akhirnya jumpa jg.tQ kak :D
BalasPadambaru pas buat begedil tp salah langkah. lain kali xmo pakai kentang rebus. x pandai agak. terlembik sudaaah
BalasPadamhhuhuhuhu....sy pun same mcm yoa.g rebus so sgt lembek...sedey.tq for sharing pasni goreng jerlah....
BalasPadamsya noh wooo hingga ke bulan..sedap larr kalau makan piknik kat bulan...supiah nie ske sngat...noh wooo
BalasPadamsaya pernah terbaca,kalo taknak goreng kentang tuh...
BalasPadamrebus boleh, tapi lepas dah tuskan tuh, goreng kentang tuh dalam kuali tanpa minyak...untuk sejatkan air lebihan hasil rebus tadi...lepas tuh baru lenyekkan kentang.
-kamalia-
SALAM. MINTA DIHALALKAN SEBARANG MAKLUMAT RESEPI/PETUA YG DICOPY DARI BLOG PUAN INI YE ...
BalasPadamNICE BLOG ...
USEFUL INFO ...
AS-SALAM PUAN
BalasPadamTERIMA KASIH..JAZAKUMULLUAHU KHAIRAN.. ILMU YANG PUAN BAGI NI MEMANAFAATKAN YANG LAIN..PAHALA BESAR TUUU... MUDAH2AN SENTIASA DIBERKATI ALLAH... MINTA DIHALALKAN SEMUA... AMIINNN
-LIZA, TTDI JAYA, SHAH ALAM-
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
BalasPadamTsedapnya terima kasih dh lama sya cri resepi ni bru jumpa
BalasPadamHai.. sbb lembik tu saya rasa bkn kerana merebus..tapi jenis kentang.. i suggest u all guna kentang kuning bkn putih.. selamat mencuba
BalasPadamok kite nk try utk juadah bbka..
BalasPadamJalanjalan cari rsepi begedil. Tq.nak try lah 😊
BalasPadamhttp://ninafarhanawm.blogspot.my/?m=1
Kalau nak isi daging boleh ke?
BalasPadamBoleh
Padam