Ayam Salai Masak Yoghurt Resepi Raidah

Kalau di Malaysia, santan merupakan bahan utama dlm masakan..Tapi di negara arab ni yoghurt menjadi satu kemestian..Di pasaraya2 yoghurt dijual dlm saiz kecil hinggalah saiz sebesar 4kg. Saya biasanya menggunakan yoghurt bagi menggantikan santan. Jumlah yoghurt yg digunakan, bergantung kepada rasa masam masakan yg dimasak..

Bahan-bahan untuk ayam salai:

1 ekor ayam ~ belah 2
1 sudu kecil serbuk halia(ginger powder)
1 sudu kecil serbuk bawang putih(garlic powder)
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu kecil serbuk kunyit
Garam secukup rasa.

Cara penyediaan:

1. Gaul rata semua bahan dengan ayam.
2. Letak ayam dalam dulang pembakar/bekas yg sesuai, balutkan ayam dgn aluminium foil dan bakar di dalam oven dgn suhu 250'C selama 1jam.
3. Selepas 45minit, buka foil dan keluarkan air ayam. Masak semula ayam selama 15minit atau ayam agak garing.
4. Bila ayam dah sejuk, bolehlah potong ayam mengikut sebesar mana saiz yg diingini.
**Air ayam yg dikeluarkan tadi akan dimasukkan ke dlm ayam yg nak dimsk gulai.

Bahan-bahan ayam salai masak yoghurt:

1 ekor ayam salai ~ potong ikut saiz yg diingini
1 ulas bawang putih**
1 biji bawang besar**
15 biji cili(atau lebih jika ingin pedas)**
**dikisar/tumbuk(saya biasa kisar yoghurt bersama bawang dan cili)
1 biji tomato ~ belah 4
2 cawan @ secukupnya yogurt
2 batang serai ~ titik
Sedikit kunyit serbuk
Jus/air dari ayam yg telah dipanggang
Garam dan gula secukup rasa.

Cara penyediaan:

1. Masukkan ayam, bahan yg telah dikisar/tumbuk, serbuk kunyit, serai dan air/jus ayam ke dalam periuk.
2. Masak dan kacau kuah sehingga mendidih. Gunakan api perlahan.
3. Masukkan tomato, tambahkan garam dan gula secukup rasa. Bolehlah diangkat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan