Kerabu Taugeh Daging Salai/Panggang

Biasanya kita selalu mencampurkan kerang didalam kerabu taugeh. Disebabkan kerang tidak ada di Abu Dhabi(tidak pernah nampak pun dijual dipasaraya maupun pasar basah), daging salai dijadikan sebagai ganti..

Bahan-bahan:


400 g taugeh
100 g daging salai/panggang ~ hiris nipis2
1 biji tomato ~ dibuang biji dan dihiris memanjang
1 biji bawang besar ~ dihiris
1 sudu besar udang kering ~ goreng tanpa minyak/sangai
3 biji cili api ~ dihiris
1/2 cawan kelapa ~ jadikan kerisik
2 sudu besar jus lemon/limau
Garam secukup rasa dan sedikit gula

Cara penyediaan:

1. Panaskan air didalam periuk. Apabila air mendidih, tutup api dan masukkan taugeh. Jangan biarkan lama, terus toskan.
2. Hiriskan daging, tomato, cili merah dan cili api. Tumbuk udang kering sehingga lumat.
3. Didalam bekas yang sesuai, masukkan taugeh, daging, bahan yg telah dihiris, kerisik, udang kering. Gaul rata.
4. Akhir sekali masukkan air perahan lemon/limau atau air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Sedia dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan