Sudah lama juga teringin nak makan kuih tepung gomak ni tapi selalu bertangguh aje. Bukannya apa untuk menyediakan abuk2nya(tepung kacang hijau) tu agak merumitkan sedikit. Di sini tidak ada jual tepung kacang hijau, jadi saya kenalah membuatnya sendiri. Oleh kerana hendak juga makan, maka terpaksalah merajinkan diri untuk membuatnya dan hasilnya, jadilah kuih tepung gomak di Abu Dhabi..
Bahan untuk menyalut kuih(abuk2):
500g kacang hijau
Cara penyediaan:
1. Basuh dan toskan kacang hijau.
2. Goreng kacang hijau sehingga kekuningan dan diangkat.
3. Kisar kacang tadi dengan menggunakan pengisar kering. Kisar sekejap sahaja untuk membuang kulitnya dahulu. Tampi untuk membuang kulit kacang yang tertanggal.
4. Kemudian barulah kisar kacang tersebut sehingga hancur dan menjadi tepung. Ayak kacang supaya mendapat tepung yang halus. Lakukan mengisar kacang sehingga semuanya habis.
5. Simpan didalam bekas sebelum digunakan untuk menyalut kuih.
Bahan inti:
1 biji kelapa parut
200g (2ketul) gula melaka atau gula merah
1/2 cawan gula pasir @ secukup rasa
1 sudu besar tepung gandum
Secubit garam
1 helai daun pandan
Air.
Cara penyediaan:
1. Masak gula melaka, gula pasir, sedikit garam dan daun pandan bersama air sehingga gula hancur. Angkat dan tapiskan.
2. Masukkan kelapa,tepung gandum ke dalam air gula tadi. Kacau sehingga inti masak dan sebati. Angkat dan sejukkan terlebih dahulu.
3. Untuk memudahkan kerja, bulat2kan inti terlebih dahulu dan ketepikan.
Bahan kuih tepung gomak:
500g tepung pulut
Sedikit garam
Air secukupnya
Cara penyediaan:
1. Bancuh/gaulkan tepung pulut dengan air yang telah dicampur sedikit garam(sesedap rasa) sedikit demi sedikit sehingga adunan sebati/kental . Buat sama macam bancuhan kuih buah melaka.
2. Ambil sedikit adunan, bulatkan dan leperkan. Masukkan inti dan bulatkan serta leperkan semula.
3. Masakkan air, setelah mendidih masukkan kuih dan masak sehingga kuih timbul(naik ke atas) barulah diangkat.
5. Kemudian gaulkan dengan tepung kacang hijau sehingga menyaluti kuih dan bolehlah dihidangkan.
Kangkung Ikan Masin
Sayur kangkung hasil dari tanaman sendiri..Panjang umur kangkung ni dari bulan 6 tahun lepas sehingga kini masih hidup dengan subur lagi..
Bahan-bahan:
1 ikat kangkung ~ potong mengikut suka, basuh dan toskan
30g isi ikan talang kering ~ basuh dan potong nipis
3 ulas bawang putih ~ diketuk
2 sudu besar/makan sos tiram
Garam
Sedikit air
Minyak untuk menumis.
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dan gorengkan isi ikan sehingga garing, kemudian diangkat.
2. Tumiskan bawang putih sehingga garing. Kemudian masukkan sos tiram, kacau seketika.
3. Masukkan isi ikan yg telah digoreng tadi dan sedikit sahaja air. Masukkan sayur kangkung, kacau sehingga rata (Gunakan api yang besar semasa menggoreng kangkung).Tambah garam jika perlu dan bolehlah diangkat.
** Untuk lebih sedap, boleh letakkan 2/3 biji cili api yg diketuk, tumis dgn bawang putih.
Bahan-bahan:
1 ikat kangkung ~ potong mengikut suka, basuh dan toskan
30g isi ikan talang kering ~ basuh dan potong nipis
3 ulas bawang putih ~ diketuk
2 sudu besar/makan sos tiram
Garam
Sedikit air
Minyak untuk menumis.
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dan gorengkan isi ikan sehingga garing, kemudian diangkat.
2. Tumiskan bawang putih sehingga garing. Kemudian masukkan sos tiram, kacau seketika.
3. Masukkan isi ikan yg telah digoreng tadi dan sedikit sahaja air. Masukkan sayur kangkung, kacau sehingga rata (Gunakan api yang besar semasa menggoreng kangkung).Tambah garam jika perlu dan bolehlah diangkat.
** Untuk lebih sedap, boleh letakkan 2/3 biji cili api yg diketuk, tumis dgn bawang putih.
Nasi Lemak Abu Dhabi
Nasi lemak, ayam goreng berempah, sambal tumis, ulam timun dan ditambah dengan kangkung celur..Hidangkan nasi panas2 letak atas daun pisang, baru sedap mcm mkn kt Malaysia jugak..
Nasi
4 pot beras basmathi ~ basuh dan saya rendamkan 30minit
4 pot @ lebih (bergantung kepada beras) santan (saya guna santan serbuk)
1/2 inci halia ~ dihiris
4 kuntum bunga cengkih
2 helai daun pandan
Garam dan sedikit gula.
** saya guna santan serbuk, jadi saya masak dahulu santan bersama halia, bunga cengkih dan daun pandan sehingga mendidih.
Cara penyediaan :
1. Masukkan beras ke dalam rice cooker. Kemudian masukkan santan yang telah dimasak dengan bahan. Masukkan garam secukupnya dan sedikit gula.
2. Tanak nasi sehingga masak. Bolehlah dihidangkan dengan lauk atau sambal kegemaran.
Sambal Tumis Ikan Bilis:
Saya suka buat sambal menggunakkan banyak bawang dan sambal tumis ni mengikut cara yang biasa saya masak.
150 g ikan bilis
2 biji bawang besar ~ dihiris
2 biji bawang besar**
5 ulas bawang putih**
20 tangkai lebih atau kurang cili kering ~ rebus, basuh dan toskan airnya**
Sedikit belacan (secukupnya)**
Air asam jawa secukupnya
Garam dan gula
Air secukupnya untuk kuah
Minyak untuk menumis.
** Goreng bahan ** sehingga masak dan kemudian kisar sehingga hancur, jadikan pes.
Cara penyediaan:
1. Goreng ikan bilis sehingga garing, angkat dan toskan minyak.
2. Masak semula pes bawang yang telah dibuat tadi sehingga naik/terbit minyak.
3. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
4. Masukkan hirisan bawang besar dan air untuk kuah secukupnya.
5. Apabila bawang telah masak, matikan api dan masukkan ikan bilis goreng tadi. Gaul rata ikan bilis dan bolehlah diangkat.
Nasi
4 pot beras basmathi ~ basuh dan saya rendamkan 30minit
4 pot @ lebih (bergantung kepada beras) santan (saya guna santan serbuk)
1/2 inci halia ~ dihiris
4 kuntum bunga cengkih
2 helai daun pandan
Garam dan sedikit gula.
** saya guna santan serbuk, jadi saya masak dahulu santan bersama halia, bunga cengkih dan daun pandan sehingga mendidih.
Cara penyediaan :
1. Masukkan beras ke dalam rice cooker. Kemudian masukkan santan yang telah dimasak dengan bahan. Masukkan garam secukupnya dan sedikit gula.
2. Tanak nasi sehingga masak. Bolehlah dihidangkan dengan lauk atau sambal kegemaran.
Sambal Tumis Ikan Bilis:
Saya suka buat sambal menggunakkan banyak bawang dan sambal tumis ni mengikut cara yang biasa saya masak.
150 g ikan bilis
2 biji bawang besar ~ dihiris
2 biji bawang besar**
5 ulas bawang putih**
20 tangkai lebih atau kurang cili kering ~ rebus, basuh dan toskan airnya**
Sedikit belacan (secukupnya)**
Air asam jawa secukupnya
Garam dan gula
Air secukupnya untuk kuah
Minyak untuk menumis.
** Goreng bahan ** sehingga masak dan kemudian kisar sehingga hancur, jadikan pes.
Cara penyediaan:
1. Goreng ikan bilis sehingga garing, angkat dan toskan minyak.
2. Masak semula pes bawang yang telah dibuat tadi sehingga naik/terbit minyak.
3. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
4. Masukkan hirisan bawang besar dan air untuk kuah secukupnya.
5. Apabila bawang telah masak, matikan api dan masukkan ikan bilis goreng tadi. Gaul rata ikan bilis dan bolehlah diangkat.
Sotong Goreng Kunyit
Bahan-bahan:
250g sotong ~ bersihkan dan dipotong bulat
3 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang halus
1 biji bawang besar ~ dipotong bulat
1 batang daun bawang ~ dipotong dalam 1 inci
1 sudu kecil kunyit serbuk
Garam dan sedikit gula
Minyak untuk menumis.
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih sehingga garing. Kemudian masukkan sotong, bawang besar dan kunyit.
2. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Akhir sekali masukkan daun bawang, kacau rata dan bolehlah diangkat. (Masak sotong sekejap saja kerana sotong akan menjadi keras jika dimasak lama)
250g sotong ~ bersihkan dan dipotong bulat
3 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang halus
1 biji bawang besar ~ dipotong bulat
1 batang daun bawang ~ dipotong dalam 1 inci
1 sudu kecil kunyit serbuk
Garam dan sedikit gula
Minyak untuk menumis.
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih sehingga garing. Kemudian masukkan sotong, bawang besar dan kunyit.
2. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Akhir sekali masukkan daun bawang, kacau rata dan bolehlah diangkat. (Masak sotong sekejap saja kerana sotong akan menjadi keras jika dimasak lama)
Asam Pedas(Tumis) Daging
Asam pedas daging ini saya buat agak pekat dan kurang minyak, nampak seperti kari pun ada..
Bahan-bahan:
300g daging ~ dihiris
2 helai daun limau purut
2 batang serai ~ diketuk
1 cm belacan (jika suka)
Jus Asam jawa secukupnya
Garam dan gula
Air
Bahan tumis:
15 biji(lebih atau kurang) cili kering(potong kemudian rebus, basuh dan toskan airnya)**
2 biji bawang besar**
4 ulas bawang putih**
1/2 inci halia**
1 cm lengkuas**
1/2 sudu kecil jintan manis**
1/2 sudu kecil jintan putih**
Minyak
** Hiris bawang besar, bawang putih, halia dan lengkuas. Kemudian tumiskan semua bahan** sehingga masak. Kisar sehingga hancur bersama dengan minyaknya sekali, dijadikan pes.
Cara penyediaan:
1. Panaskan periuk dan masukkan bahan yang telah dikisar dan masak sehingga terbit minyak.
2. Masukkan air, belacan, serai dan daging. Masak sehingga daging empuk.
3. Setelah daging empuk, masukkan air asam jawa, daun limau purut, garam dan gula secukup rasa.
Bahan-bahan:
300g daging ~ dihiris
2 helai daun limau purut
2 batang serai ~ diketuk
1 cm belacan (jika suka)
Jus Asam jawa secukupnya
Garam dan gula
Air
Bahan tumis:
15 biji(lebih atau kurang) cili kering(potong kemudian rebus, basuh dan toskan airnya)**
2 biji bawang besar**
4 ulas bawang putih**
1/2 inci halia**
1 cm lengkuas**
1/2 sudu kecil jintan manis**
1/2 sudu kecil jintan putih**
Minyak
** Hiris bawang besar, bawang putih, halia dan lengkuas. Kemudian tumiskan semua bahan** sehingga masak. Kisar sehingga hancur bersama dengan minyaknya sekali, dijadikan pes.
Cara penyediaan:
1. Panaskan periuk dan masukkan bahan yang telah dikisar dan masak sehingga terbit minyak.
2. Masukkan air, belacan, serai dan daging. Masak sehingga daging empuk.
3. Setelah daging empuk, masukkan air asam jawa, daun limau purut, garam dan gula secukup rasa.