Asam Pedas(Tumis) Daging

Asam pedas daging ini saya buat agak pekat dan kurang minyak, nampak seperti kari pun ada..

Bahan-bahan:

300g daging ~ dihiris
2 helai daun limau purut
2 batang serai ~ diketuk
1 cm belacan (jika suka)
Jus Asam jawa secukupnya
Garam dan gula
Air

Bahan tumis:

15 biji(lebih atau kurang) cili kering(potong kemudian rebus, basuh dan toskan airnya)**
2 biji bawang besar**
4 ulas bawang putih**
1/2 inci halia**
1 cm lengkuas**
1/2 sudu kecil jintan manis**
1/2 sudu kecil jintan putih**
Minyak

** Hiris bawang besar, bawang putih, halia dan lengkuas. Kemudian tumiskan semua bahan** sehingga masak. Kisar sehingga hancur bersama dengan minyaknya sekali, dijadikan pes.


Cara penyediaan:

1. Panaskan periuk dan masukkan bahan yang telah dikisar dan masak sehingga terbit minyak.
2. Masukkan air, belacan, serai dan daging. Masak sehingga daging empuk.
3. Setelah daging empuk, masukkan air asam jawa, daun limau purut, garam dan gula secukup rasa.

1 ulasan: