BAHAN-BAHAN:
1 kg ikan (terpulang pada ikan kesukaan anda- tenggiri,pari,kembung)5 biji kacang bendi3 tangkai daun kesum2 kuntum bunga kantan (dibelah 2)2 sudu besar cili kering5 ulas bawang kecil(dikisar)3 ulas bawang putih(dikisar)1 inci halia(dikisar)2 batang serai(diketuk)1 sudu kecil belacansedikit kunyit serbukair asam jawa secukupnyaairminyak untuk menumisgaram dan gula secukup rasaserbuk perasa (kalau suka).
CARA MEMBUAT:
1. Bawang kecil,bawang putih,halia dan belacan dikisar.
2. Masukkan anggaran 2 sudu besar atau lebih minyak masak dan tumiskan bahan kisar sehingga naik baunya.
3. Masukkan cili kering dan gorengkan sehingga garing.
4. Masukkan air,air asam jawa,serai dan biarkan sehingga mendidih.
5. Masukkan ikan,kacang bendi,daun kesum dan bunga kantan.
6. Masak sehingga kuah agak pekat.masukkan garam dan gula secukup rasa.sedia untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan