Bahan-bahan:
Untuk nasi:
Beras
Air rebusan ayam
Untuk ayam:
1 ekor ayam}dibelah 2
4 sudu kicap manis
2 sudu sos tiram
Garam secukup rasa.
Untuk sup:
5 ulas bawang merah/1 biji bawang besar}dikisar
3 ulas bawang putih}dikisar
1 inci halia}dikisar
2 kiub pati ayam
Daun sup dan daun bawang
Bawang goreng
Garam secukup rasa.
Untuk sos:
Sos 1:
5 biji cili merah}dikisar
3 biji bawang putih}dikisar
1 inci halia}dikisar
Sedikit air
Garam dan gula secukup rasa.
Cara 2:
1-2 sudu cili kering
3 biji bawang putih}dikisar
Cili sos secukup rasa
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu kecil tepung jagung dibancuh dengan sedikit air}untuk memekatkan sos.
Untuk sos kicap:
1 mangkuk sup ayam
4-5 sudu kicap manis
Garam secukup rasa
Sedikit tepung jagung dibancuh dengan sedikit air}untuk memekatkan sos.
Untuk ulam:
Daun salad
Timun
Tomato
Kobis.
Cara penyediaan:
1. Tumiskan bahan-bahan untuk membuat sup.setelah itu masukkan air.setelah air mendidih,masukkan kiub ayam dan ayam.tunggu ayam sehingga empuk.keluarkan ayam dan bahagikan air sup untuk 2 bahagian(untuk memasak nasi dan juga sup).
2. Untuk menggoreng ayam,gaulkan ayam tadi dengan kicap,sos tiram dan garam secukup rasa.goreng ayam tersebut dengan api yang sederhana.
3. Gunakan separuh dari air rebusan ayam tadi untuk memasak nasi.sukatan beras,terpulang kepada anda.
4. Untuk membuat sup,didihkan air rebusan tadi dan tambahkan garam secukup rasa.untuk menghidangkanya letakkan sedikit daun sup,daun bawang dan bawang goreng.
5. Untuk sos cili dan sos kicap,campurkan semua bahan dan masakkan sebentar sehingga sos agak pekat.
6. Hiriskan kesemua ulam-ulaman.sedia untuk dihidangkan.
Daun salad boleh juga digantikan dengan hirisan kobis seperti yang saya gunakan disini.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan