Bahan-bahan:
Ikan (kembung,pari,terubuk dll)
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit garam.
Cara penyediaan:
Ikan dibersihkan. Lumurkan dengan serbuk lada hitam dan garam. Bakar hingga masak.
* Sedap dimakan bersama air asam dan sedikit ulam-ulaman.
Air Asam
Bahan-bahan:
2 sudu teh asam jawa (kalau nak masam boleh ditambah lagi)
½ sudu teh belacan (kalau nak lebih tambah jelah lagi)
10 biji cili padi (dihiris)
1 biji bawang besar (dihiris)
1 biji tomato (dipotong dadu)
Sedikit garam
Gula secukup rasa.
Cara penyediaan:
Masukkan air suam ke dalam bekas berisi asam jawa dan belacan.
Ramas untuk dapatkan pati asam jawa.
Buang biji asam jawa.
Tambah sedikit garam serta gula secukup rasa dan kacau.
Masukkan cili padi, bawang besar dan tomato.
Jika suka, anda boleh menambahkan dengan memasukkan cili api yang ditumbuk untuk menambah kepedasannya.
Sedia untuk dihidangkan.