Cara nak membuat fish nugget ni lebih kurang samalah mcm nk buat udang tempura yg i dh post tempohari..cuma fish nugget ni kita guna tepung lain je... sekrg senang isi ikan(fillet)boleh beli di pasaraya..
Bahan-bahan:
Isi ikan (fillet)~ dipotong kecil
Tepung gandum untuk menyalut ikan sebelum dicelup dlm bancuhan tepung
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng.
Bahan untuk bancuhan tepung:
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
Sedikit serbuk cili (kalau suka)
Sedikit garam serta sedikit serbuk pati ayam (kalau suka)
Air secukupnya.
Cara penyediaan:
1. Fillet ikan yang telah dibersihkan ditoskan sehingga kering. Kemudian digaul bersama dengan serbuk lada hitam dan garam. Perap selama 10-15 minit.
2. Sediakan bahan bancuhan tepung, gaul semua bahan-bahan tersebut sehingga sebati. Bancuhan tepung tu agak2lah ye, jangan terlalu cair. Bila celup ikan ia boleh menyalut fillet ikan tersebut.
3. Gaulkan fillet ikan yg telah diperap tadi dgn tepung gandum terlebih dahulu.
4. Panaskan minyak dalam kuali. Biarkan minyak betul-betul panas dan kemudian celup fillet ikan dalam bancuhan tepung dan goreng.
4. Goreng sehingga tepung garing dan kuning keemasan.
5. Angkat dan toskan. Sedia untuk dihidang...
nampak sedap
BalasPadamcuba plak resipi saya ni
http://rehanswardrobe.blogspot.com/2015/03/resipi-nugget-ikan-paling-simple-mudah.html