Ini first time buat kuih bakar..pas puasa ni teringin lah pulak nak makan..mcm biasalah kt tpt org ni semuanya kena buat sendiri. Kuih ni saya bakar dalam acuan bulat tapi bila masak, kat bahagian tengah tu tenggelam lah pulak. mungkin loyang yg saya gunakan tu tak sesuai dgn sukatan adunan( loyangnya kecil kot)..walaupun rupanya kureng tapi rasanya mmg sedap..
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
2 cawan santan pekat ~ 1 biji kelapa
3 cawan jus pandan ~ dlm10 helai daun pandan blend
1 cawan gula pasir
3 biji telur
2 sudu besar majerin
1 sudu kecil garam
Sedikit pewarna hijau
Sedikit bijan
Cara penyediaan:
1. Panaskan oven 180'C selama 15 minit. Gunakan api atas dan bawah.
2. Gaulkan semua bahan supaya sebati dan tapiskan (kalau nak senang blender aje)
3. Tuangkan dalam loyang yg telah disapukan minyak dan taburkan bijan di atasnya.
4. Bakar selama 1 jam atau sehingga masak.
5. Sejukkan dan potong. Sedia dihidangkan.
* Gunakan loyang ukuran 8 x 8.
Pulut Serunding Ikan
Bahan-bahan:
1 kg beras pulut ~ cuci dan rendam sekurang2nya 3 jam dan toskan
2 1/2 cawan santan
1 sudu kecil garam
Sedikit gula
Air secukupnya untuk mengukus
Bahan serunding: Resepinya seperti di sini...
Untuk pulut :
1. Beras pulut dibersihkan kemudian direndam dlm air selama 3-4 jam.
2. Toskan beras pulut, kemudian dikukus hingga separuh masak (naik wap).
3. Campurkan garam dan gula ke dalam santan.
4. Angkat pulut, masukkan ke dlm mangkuk besar kemudian gaulkan dengan santan dan kacau rata .
5. Masukkan semula ke dalam pengukus dan kukus lagi hingga masak. Angkat dan sejukkan.
Untuk pulut serunding:
1. Ambil sedikit pulut dan kepalkan.
2. Golek dengan serunding sehingga membaluti pulut. Bolehlah dihidangkan. (Dalam gambar saya guna acuan chara. Letakkan plastik dlm acuan, tekan pulut padat2 dan keluarkan perlahan2, hidangkan bersama serunding).
1 kg beras pulut ~ cuci dan rendam sekurang2nya 3 jam dan toskan
2 1/2 cawan santan
1 sudu kecil garam
Sedikit gula
Air secukupnya untuk mengukus
Bahan serunding: Resepinya seperti di sini...
Untuk pulut :
1. Beras pulut dibersihkan kemudian direndam dlm air selama 3-4 jam.
2. Toskan beras pulut, kemudian dikukus hingga separuh masak (naik wap).
3. Campurkan garam dan gula ke dalam santan.
4. Angkat pulut, masukkan ke dlm mangkuk besar kemudian gaulkan dengan santan dan kacau rata .
5. Masukkan semula ke dalam pengukus dan kukus lagi hingga masak. Angkat dan sejukkan.
Untuk pulut serunding:
1. Ambil sedikit pulut dan kepalkan.
2. Golek dengan serunding sehingga membaluti pulut. Bolehlah dihidangkan. (Dalam gambar saya guna acuan chara. Letakkan plastik dlm acuan, tekan pulut padat2 dan keluarkan perlahan2, hidangkan bersama serunding).
Ayam Masak Lemak Cili Api
Bahan-bahan:
1 ekor ayam ~ potong ikut suka, cuci bersih dan toskan
1 liter santan cair
1 cawan santan pekat(pati santan)
2 keping asam gelugur
2 batang serai ~ dititik
2-3 helai daun limau purut(optional )
Garam dan sedikit gula.
Bahan kisar:
5 biji cili padi (nak pedas leh tambah lagi )
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
3 biji buah keras (optional)
Cara penyediaan:
1. Masukkan ayam bersama serai, asam gelugur dan bahan2 kisar ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana hingga ayam kecut.
2. Tuangkan santan cair.
3. Bila mendidih, tambahkan santan pekat, daun limau purut dan letaklah garam dan gula secukup rasa. Biarkan mendidih seketika.
Rasa dan jika ok boleh matikan api dan bolehlah dihidangkan...
* Bagi yg ingin menjaga kesihatan, gantikan santan dgn susu segar. Dan kalau suka bolehlah ditambah sedikit kentang.
1 ekor ayam ~ potong ikut suka, cuci bersih dan toskan
1 liter santan cair
1 cawan santan pekat(pati santan)
2 keping asam gelugur
2 batang serai ~ dititik
2-3 helai daun limau purut(optional )
Garam dan sedikit gula.
Bahan kisar:
5 biji cili padi (nak pedas leh tambah lagi )
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
3 biji buah keras (optional)
Cara penyediaan:
1. Masukkan ayam bersama serai, asam gelugur dan bahan2 kisar ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana hingga ayam kecut.
2. Tuangkan santan cair.
3. Bila mendidih, tambahkan santan pekat, daun limau purut dan letaklah garam dan gula secukup rasa. Biarkan mendidih seketika.
Rasa dan jika ok boleh matikan api dan bolehlah dihidangkan...
* Bagi yg ingin menjaga kesihatan, gantikan santan dgn susu segar. Dan kalau suka bolehlah ditambah sedikit kentang.
Seri Muka
Bahan-bahan:
Lapisan Bawah:
2 cawan pulut
2 1/2 cawan santan cair dicampur dgn sikit garam.
Cara penyediaan:
1. Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak.
2. Kukuskan sehingga masak.
3. Lapikkan plastik dalam loyang bulat supaya kuih tidak melekat pd acuan.
4. Tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik.
5. Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.
Lapisan Atas:
2 cawan santan pekat
1/2 cawan jus pandan dicampur dgn sedikit pewarna hijau
1/2 cawan gula
3 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar tepung kastad
1 biji telur
Sedikit garam.
Cara penyediaan:
1. Masukkan semua bahan dalam mangkuk, kacau rata dan ditapis.
2. Tuangkan perlahan-lahan atas pulut tadi.
3. Kukuskan lebih kurang 30 minit.
4. Sejukkan dahulu, barulah dipotong.
Sedia untuk dihidang.
Lapisan Bawah:
2 cawan pulut
2 1/2 cawan santan cair dicampur dgn sikit garam.
Cara penyediaan:
1. Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak.
2. Kukuskan sehingga masak.
3. Lapikkan plastik dalam loyang bulat supaya kuih tidak melekat pd acuan.
4. Tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik.
5. Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.
Lapisan Atas:
2 cawan santan pekat
1/2 cawan jus pandan dicampur dgn sedikit pewarna hijau
1/2 cawan gula
3 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar tepung kastad
1 biji telur
Sedikit garam.
Cara penyediaan:
1. Masukkan semua bahan dalam mangkuk, kacau rata dan ditapis.
2. Tuangkan perlahan-lahan atas pulut tadi.
3. Kukuskan lebih kurang 30 minit.
4. Sejukkan dahulu, barulah dipotong.
Sedia untuk dihidang.
Laksa Asam Abu Dhabi
Hari ni teringin nak makan laksa, jadi inilah hasilnya, resepinya sudah ada disini cuma ingin berkongsi gambar terbaru..
Lihat resepinya disini...