Nasi ayam ni merupakan makanan kegemaran kami sekeluarga..kekadang tu sajalah mengubah cara utk memasak ayam tu..kali ni ayamnya dipotong kecil2 dan terus dikukus...
Bahan-bahan:
1 ekor ayam ~ dipotong kecil
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1 batang serai ~ ditumbuk
1 inci halia ~ ditumbuk
Sedikit lada sulah
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu kecil minyak bijan
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk pati ayam ~ kalau suka
Cara penyediaan:
1. Campurkan semua bahan dan perap ayam semalaman atau 3-4 jam.
2. Kukus ayam yang sudah diperap ini dalam kukusan dan kukuslah sehingga ayam masak.
*Semasa mengukus, ayam akan mengeluarkan air dan minyaknya sendiri seterusnya menghasilkan sedikit kuah. Kuah ini dijadikan sos kicap utk nasi ayam.
Untuk nasi:
2 cawan beras
3 cawan air ~ jika beras lembut kena kurangkan airnya bergantung kpd jenis beras tersbt
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 cm halia - ditumbuk
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecik serbuk pati ayam
1 sudu besar majerin
1 sudu besar minyak masak
Cara penyediaan:
1. Beras dibersihkan kemudian ditoskan.
2. Panaskan majerin dan minyak, masukkan bahan-bahan tumbuk kemudian goreng hingga wangi
3. Masukkan beras, goreng beras sebentar baru masukkan air, garam dan serbuk pati ayam.
4. Tanak hingga masak.
* Nasi ini tidak menggunakan air rebusan ayam. Jadi saya meletakkan serbuk pati ayam utk menambah perasa ayam di dalam nasi.
Sos cili:
Bahan-bahan:
1 ekor ayam ~ dipotong kecil
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1 batang serai ~ ditumbuk
1 inci halia ~ ditumbuk
Sedikit lada sulah
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu kecil minyak bijan
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk pati ayam ~ kalau suka
Cara penyediaan:
1. Campurkan semua bahan dan perap ayam semalaman atau 3-4 jam.
2. Kukus ayam yang sudah diperap ini dalam kukusan dan kukuslah sehingga ayam masak.
*Semasa mengukus, ayam akan mengeluarkan air dan minyaknya sendiri seterusnya menghasilkan sedikit kuah. Kuah ini dijadikan sos kicap utk nasi ayam.
Untuk nasi:
2 cawan beras
3 cawan air ~ jika beras lembut kena kurangkan airnya bergantung kpd jenis beras tersbt
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 cm halia - ditumbuk
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecik serbuk pati ayam
1 sudu besar majerin
1 sudu besar minyak masak
Cara penyediaan:
1. Beras dibersihkan kemudian ditoskan.
2. Panaskan majerin dan minyak, masukkan bahan-bahan tumbuk kemudian goreng hingga wangi
3. Masukkan beras, goreng beras sebentar baru masukkan air, garam dan serbuk pati ayam.
4. Tanak hingga masak.
* Nasi ini tidak menggunakan air rebusan ayam. Jadi saya meletakkan serbuk pati ayam utk menambah perasa ayam di dalam nasi.
Sos cili:
10 biji cili merah
2 ulas bawang putih
2 sudu besar cuka atau jus limau nipis
1 sudu kecil serbuk pati ayam
1 cawan air
Gula dan garam secukupnya
Cara penyediaan:
Kisar cili bersama bahan-bahan diatas sehingga halus dan didihkan sebentar.
2 ulas bawang putih
2 sudu besar cuka atau jus limau nipis
1 sudu kecil serbuk pati ayam
1 cawan air
Gula dan garam secukupnya
Cara penyediaan:
Kisar cili bersama bahan-bahan diatas sehingga halus dan didihkan sebentar.
Bahan sampingan ~ dihiris
1 biji salad
1 batang timun
2 biji tomato
terima kasih di atas resepi ini semoga ia dapat memberi bimbingan bagi mereka yg ingin dan belajar perkara yg baru,ia nampak sudah biasa, tapi....belum try belum tau...!mantap!saya mmg peminat setia nasi ayam....
BalasPadamterbaek dari ladang..
BalasPadamSedap..sy dah cuba..tips..jgn letak byk sos tiram..ikut resepi jer..
BalasPadamYey!!!! Sy da cuba...
BalasPadamAnk sy suka sangat...
mak aihhh...kalau sy guna resepi ni, mesti bakal mak mentua terus jatuuh hati
BalasPadam