Biri-Biri Panggang

Bahan-bahan:
Peha biri2 ~ dlm 1 1/2 kg
3 ulas bawang putih ~ ketuk&cincang
1 sudu besar rosemary
1 sudu besar lada hitam ~ tumbuk kasar
1/2 sudu kecil jintan putih
1/2 sudu kecil jintan manis
1 sudu besar serbuk cili
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar madu atau secukupnya
1 sudu besar minyak zaitun
Garam secukup rasa


Cara penyediaan:
1. Satukan semua bahan di dalam bekas dan gaulkan biri-biri dengan rempah sehingga sebati. Perapkan semalaman atau 3/4 jam.
2. Letak biri-biri di dalam bekas dan panggang dalam oven/ketuhar pada suhu 200'1 C selama 1 jam atau sehingga masak.
3. Selepas 1/2 jam, pusingkan biri-biri dan keluarkan jus(air) yg keluar dari biri-biri tersebut.
4. Apabila masak, keluarkan biri-biri dari oven/ketuhar, balut dengan foil. Biar lebih kurang 10 minit sebelum dagingnya dihiris.
5. Untuk sos: Air yang keluar dari daging tadi, campurkan dengan 1 sudu tepung jagung dan masak lebih kurang 1 minit. Perisakan dengan garam.
6. Sos ini bolehlah di letakkan di atas biri-biri panggang tadi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan