Bahan - bahan:
1 sudu makan bunga cengkih **
1 sudu makan lada hitam **
1 sudu makan jintan manis **
1 sudu makan jintan putih **
2 sudu makan biji ketumbar **
1 sudu makan buah pelaga **
1 sudu buah pelaga hitam (black cardamom pods) **
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu teh kunyit
Cara penyediaan:
1. Goreng tanpa minyak bahan2 yg bertanda ** sehingga naik bau dan angkat.
2. Kemudian kisar semua bahan sehingga hancur.
3. Simpan rempah yg telah dikisar didalam bekas yg kedap udara.
Jika tiada buah pelaga hitam, boleh gantikan dgn buah pelaga biasa. Serbuk rempah ini boleh juga digunakan pada semua masakan ala arab termasuklah ayam dan daging.
** Didalam resepi asal, halia dicampurkan sekali. Saya tidak masukkan halia sebab rempah2 diatas adalah kering dan boleh disimpan lama. Masukkan halia semasa nak msk makanan.
Rempah kabsa yang telah siap dikisar
kak,nk tnye..rpmpah ni after kisar, leh tahan bpe lame?
BalasPadamsalam...mohon maaf coz copy gambarnya di sini http://adzriel.blogspot.com/2011/01/serai-pun-tak-kenal.html
BalasPadamAsslm, tkasih resipi kabsa dah lama cari, minta izin copy dan follow yr resipi, nmpak sedap..marbeles!!
BalasPadamSalam....terima kasih kongsi resepi...saya minta halal copy ya...moga murah rezeki cik..
BalasPadamSalam, sis izin kongsi resepi ni ya..Nak tanya, halia nk letak brp byk ya? Moga Allah berkati u n fmly.. ;)
BalasPadamterima kasih atas maklumat ini. Keluarga saya gemar resipi mengunakan rempah ini. Semoga ALLAH berkati
BalasPadamSalam, terima kasih share resipi nih,. saya dah cuba buat dan family terutamanya mak ayah saya suka sangat makan nasi berempah kabsah ni. Saya minta izin copy resepi yer.
BalasPadamsalam..sy ada rempah2 arab n bijian arab yg mmg import dari arab. jd sy buat jualan melalui online. penghantaran melalui pos. rempah kabsa, mandy,madghut, shawarma, zafran dll. klu ada yg berminat boleh la sms sy k..0172794099.
BalasPadampackaging 500gm - 1kg. harga rm15 -rm20. klu nak tnya brg2 lain..sms jer laa ek.. :) terima kasih
salam pn.
BalasPadammohon copy resepi nie ya utk cuba buat nasi kabsah nie..
salam jumaat,saya baru join disini,wah ampak sedap resepi yg ada di blog ni,tq kerana sudi berkongsi,minta izin copy ye,saya peminat resepi nasi arab ni,moga allah memberkati ..amin
BalasPadamSalam kenal kak..
BalasPadamDah lama jd silent reader.harini mcm nk komen plk.
Dah try resepi dari web akak.memng sedap.senang je rupanya.
Rasanya lg sedap dr restoren arab.
Lg sekali terima kasih atas perkongsian :-)
salam...
BalasPadammohon copy resepi yer... tingin nk try la.. tima kasih yer
mohon copy resepi ini ye...terima kasih
BalasPadamnak copy resipi ni...hebat
BalasPadamTerima kasih kak kongsi resepi ni, saya mmg dah lama mencari resepi rempah ni. suka nasik arab tapi lagi suka yg saya masak sendiri. mohon copy dan tekiu...
BalasPadamKat mana nak cari buah pelaga hitam tu
BalasPadamKat mana nak cari buah pelaga hitam tu
BalasPadamMohon copy resepi ni.
BalasPadamMoga murah rezeki
assalammualaikum,
BalasPadampuan nak minta izin copy dan guna resepi..minta halal dunia akhirat ya puan...semoga puan diberkhati..aamiin ya rabbal alamin
Rempah kabsah ni nak kena tambah limoo.Limau timur tengah yg dah dikeringkan luar dalam. Kalau kat pasar2 timur tengah ada dijual timbang kati je mcm cili kering. Kalau rempah mandi tak payah letak limoo ni.
BalasPadamslm..tq resepi ni...sya buat byk kali guna rsepi ni,mmg sdp
BalasPadamUlasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
BalasPadamSlm... minta izin copy resepi...nmpk sedap..nak cuba sendiri...tq
BalasPadamSala,kak Minta izin share
BalasPadamSalam. Mohon halal kongsi resepi ya. Jazakallahhukhairan
BalasPadamSalam ..mohon halal kongsi resepi nie....
BalasPadamAlhamdulillah..saya da banyak kali buat ikut resepi ni..mmg marbeles..tq kak..mohon halal ye..
BalasPadamrempah ni utk brape kg beras ye? ^_^ teruja plk nk cuba
BalasPadamMohon halal share resepi ni... Dah lama cari
BalasPadamMohon share...terima kasih
BalasPadam