Sup ni antara menu yg sempat dimasak semasa bercuti di m'sia baru ni. Balik pun masak yg ringkas2 aje sebab banyak lagi agenda lain yg nak di buat..
Bahan-bahan:
500 gm daging rusa ~ dihiris
Rempah tumis 4 sekwn 1 inci kulit kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 kuntum bunga cengkih, 2 biji pelaga
4 ulas bawang merah**
2 ulas bawang putih**
1 inci halia**
1 sudu kecil lada hitam**
**ditumbuk
1 sudu mkn rempah sup
2 biji kentang ~ belah 4
Garam
Sedikit daun bwang & sup serta bawang goreng
Sedikit minyak
Air secukupnya.
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak, masukkan rempah tumis dan kacau hingga harum. Kemudian masukkan pula bahan tumbuk**, rempah sup dan tumis hingga wangi.
2. Masukkan daging tadi dan gaul rata. Tuang air secukupnya dan masak daging sehingga empuk (biasanya daging rusa lembut dan tak perlu masak lama)
3. Masukkan ubi kentang dan masak hingga kentang lembut, tambah garam secukup rasa.
4. Tabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan