Teringin nak makan, nak beli mana nak cari kat Abu Dhabi. Acuan puteri ayu tak ada tapi cuba juga untuk membuatnya dgn menggunakan acuan kuih apam. Blk msia lupa nak beli acu, nilah akibatnya hehehe..Rupanya taklah berapa ayu tapi rasanya mmm...
Bahan-bahan:
270 gm tepung gandum
240 gm gula
3 biji telur
1 sudu kecil ovallate
240ml santan/ susu segar
1 sudu kecil ovallet
1 sudu besar tepung ubi
1 sudu besar coconut pandan emulco
Kelapa parut (muda) digaulkan dgn garam secukup rasa
1 sudu besar tepung jagung
**Dlm resepi ni, saya guna kelapa kering. Gaulkan dgn tepung jagung dan garam.Kukus kelapa tersebut, kemudian barulah ditekan ke dlm acuan.
Cara penyediaan:
1. Sapukan sedikit minyak masak dalam acuan, kemudian masukkan 1 camca teh parutan kelapa dan tekan sampai padat. Ketepikan.
2. Sementara itu panaskan air dalam kukusan.
3. Pukul telur bersama gula sehingga kembang.
4. Masukkan santan, ovallate, pandan emulco, tepung gandum dan ubi. Gaul hingga sebati.
5. Sudukan bancuhan ke dalam acuan yang telah diisi dengan kelapa tadi.
6. Kukus atas air mendidih selama 15 minit.
7. Angkat, sejukkan sebentar dan keluarkan dari acuan.
salam.puas saya cari ovellate tapi tak jumpa.ada nama lain ke?saya baru belajar nak buat kuih.tolong boleh
BalasPadamtolonglah nurilham.kes aku pun same.email aku soulmate1125@yahoo.com.t.q
BalasPadamSalam,
BalasPadamCuba cari ovellate ni di bahagian tepung, pewarna, baking powder. Mesti ada punya. Warnanya orange.
Iyalah...Kuih puteri ayu ni dah nampak lain sebab acuan nyer dah lain...tapi menarik jugak..
BalasPadam