Sekali pandang mcm nasi goreng, tapi ni sebenarnya nasi tomato yg dimakan bersama sotong grg tepung..
Bahan-bahan:
4 cawan (pot) beras basmathi ~ bersih dan toskan
4 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar marjerin
3 biji tomato ~ dipotong kecil2(cincang)
2 sudu tomato puree
1 cawan susu cair
3 cawan@secukupnya air
3 ulas bawang putih ~ dihiris
5 biji bawang merah @ 1 biji bawang besar ~ dihiris
1 inci halia ~ dihiris
Rempah tumis 4 sekwn ~ 3 biji buah pelaga, 4 kuntum bunga cengkih, 1 kuntum bunga lawang & 2 inci kulit kayu manis
Garam secukup rasa & sedikit gula(optional)
Cara penyediaan:
1. Masukkan beras ke dalam rice cooker.
2. Sementara itu di dlm periuk lain, panaskan minyak sapi dan mentega. Bila semuanya cair, tumis rempah tumis, bawang putih, bawang merah dan halia. Tumis hingga wangi dan sedikit garing.
3. Masukkan tomato yg telah potong kecil (cincang) dan tomato puree, kacau dan biar masak.
4. Masukkan susu dan air, masak hingga mendidih. Kemudian masukkan ke dalam rice cooker yg telah diisikan beras tadi.
5. Masukkan garam secukup rasa dan sedikit gula, gaul beras hingga rata dengan semua rempah2. Masak nasi seperti biasa.
6. Gaul/gemburkan nasi bila nasi sudah betul2 masak.
Hias dengan hirisan daun sup/daun bawang, bawang goreng, hirisan karot yg digoreng garing sebelum dihidangkan.
Sotong Goreng Tepung
Bahan-bahan:
300 gm sotong yg telah siap dipotong bulat @ sotong biasa (kalau sotong seekor2 tu cuci bersih& potong bulat)
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras @ jagung
1 sudu kecil serbuk kari
1/2 sudu kecil lada sulah
1 sudu kecik baking powder
Garam secukup rasa
Sedikit air
Minyak untuk menggoreng
Cara Penyediaan:
1. Rebus sotong separuh masak dan toskan airnya. Kemudian gaulkan dgn lada sulah.
2. Adunan batter: Satukan tepung gandum, tepung beras, serbuk kari, baking powder dan garam, gaul rata dan masukkan air, pastikan jgn terlalu cair. Buat batter/bancuhan mcm batter nak buat goreng pisang.
3. Celupkan sotong tadi dan goreng hingga perang. Jangan terlalu lama kerana sotong tadi sudah separuh masak.
** Sotong direbus untuk mengelakkan sotong meletup bila digoreng.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan