250 gm daging ~ hiris nipis
1 biji bawang besar ~ potong bulat
1/2 biji bawang besar /5 ulas bawang merah ~ ditumbuk
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk kasar/ diketuk
1/2 inci halia ~ hiris nipis
1 biji kentang ~ potong bulat dan goreng
1 biji lobak merah ~ belah 2 dan potong serong
100 gm bunga kobis
50 gm capsicum hijau ~ hiris panjang
1 biji tomato ~ saya belah 6
1 sudu tepung jagung ~ bancuh dgn sedikit air
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
Garam secukup rasa dan sedikit gula
Minyak untuk menumis.
Cara penyediaan:
Cara penyediaan:
1. Panaskan kuali dan masukkan dalam 2 sudu besar minyak. Tumiskan bawang putih, bawang merah/besar dan halia sehingga wang dan sedikit garing.
2. Masukkan cili dan tomato sos serta daging. Tambahkan sedikit air dan masak sehingga daging masak dan lembut.
3. Kemudian masukkan lobak merah, capsicum , bawang besar dan tomato. Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau rata.
4. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula.
4. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula.
5. Matikan api dan bolehlah diangkat.
*** Kalau nak berkuah, lebihkan air.
Saya hanya menggunakan bawang besar sahaja kerana di Abu Dhabi ni bawang merahnya tidak secantik seperti di M'sia.
salam kak, masuk list resepi ni ye kak :)
BalasPadamsalam ukuwah. wah. bagusnye blog ni. jumpa jugak blog berkaitan masakan. hee. :D
BalasPadam