Sos Nasi Mandhi/Kabsa Dan Ulam "Jarjeer"

Ini sos yang biasa dimakan bersama nasi mandhi, kabsa dan briyani di sini. Tidak ada sayuran, cuma ulam "jarjeer", hirisan timun, tomato, lettuce dan bawang besar sahaja. Bahan-bahan untuk sos adalah cili besar hijau/cili api, tomato, batang ketumbar dan perahan lemon.


Inilah ulam kegemaran orang2 Arab..JARJEER..Tapi sekarang telah menjadi kegemaran kami sekeluarga.



6 ulasan:

  1. Salam,

    Jarjeer ini macam sayur sawi je kan..

    BalasPadam
  2. Salam..

    Rupanya adalah mcm sawi..jarjeer rasanya tak sesuai utk buat msk..biji benihnya ada dijual di pasaraya di sini..kami dah menanamnya dan dah rasa jarjeer hasil tanam sendiri.

    BalasPadam
  3. Salam kenal Raidah,

    Kak Nur minta izin copy resipi Nasi Kabsa ya...mmg sedap nasi ini..terima kasih berkongsi resipi dan knur minta izin add link Raidah.

    BalasPadam
  4. Biji benih ada disemua pasarraya ke? pohon minta nama pasaraya tersebut. saya bermnat menanamnya.

    BalasPadam
  5. aunty sheena..Saya rasa di Malaysia, tiada jual biji benih jarjeer ni. Di Abu Dhabi ni saya beli di carrefour.

    BalasPadam
  6. Salam.. just to share:
    Jarjeer = Arugula = or more well-known as 'rocket' in the western part of the world
    :)

    BalasPadam