Ayam Goreng Celup Tepung

Ayam goreng celup tepung ni buat untuk dimakan dengan nasi kerabu..

Bahan-bahan:

1 ekor ayam ~ buang tulang dan ambil isinya, potong memanjang

Bahan perap ayam:

1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil lada sulah
1 sudu kecil worcestershire sauce*
1 sudu kecil balsamic vinegar*
** Kalau tidak ada ke dua2 bahan * , gantikan dgn 1 sudu besar jus lemon
Garam secukup rasa
~ Perap ayam dengan semua bahan diatas selama 1 jam. Kemudian toskan air lebihan yang keluar dari ayam tersebut.

Bahan untuk salut (batter)

1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu kecil garam
1 cawan @ secukupnya air
~ Satukan semua bahan dan bancuhkan dengan air. Pastikan adunan tidak terlalu pekat atau cair.
1 cawan tepung gandum ~ untuk menyalut ayam sebelum dimasukkan ke dalam batter.
Minyak untuk menggoreng

Cara penyediaan:

1. Ayam yg telah diperap dan ditoskan airnya tadi, disalut dgn tepung gandum.
2. Celupkan ayam tadi ke dalam bancuhan tepung dan goreng didalam minyak yang panas sehingga kuning keemasan.
3. Angkat dan toskan minyak.

Capati

Asyik makan roti canai je, sekali sekala tukarlah kepada capati pulak..Rasanya penyediaan untuk membuat capat lebih senang dari roti canai..

Bahan-bahan:

1 cawan tepung atta ~ dapat 4 keping roti
1/4 sudu teh garam
1/3 cawan air suam

Juga diperlukan:

2 sudu kecil minyak sapi atau butter/mentega
1/4 cawan tepung atta untuk mencanai doh

Cara penyediaan:

1. Campurkan/satukan tepung, garam dan air dan uli hingga menjadi doh.
2. Tutup dgn kain lembap. Biarkan doh rehat selama sekurang2nya 10 minit atau lebih.
3. Kemudian bahagikan doh menjadi 8 bahagian yang sama besar.
4. Leperkan doh dgn tangan dan celupkan ke dalam tepung yang kering di kedua2 belah bahagian.
5. Canaikan doh sehingga nipis, lebih kurang 6 inci.
6. Panaskan kuali dgn menggunakan api yg kecil. Bila kuali panas masukkan roti.
7. Setelah roti bertukar warna dan sedikit mengelembung, terbalik roti.
8. Setelah 1 - 2 minit, terbalikkan sekali lagi roti.
9. Kemudian dengan menggunakan senduk, tekan roti supaya ianya mengembung bulat.
10. Pusingkan sekali lagi dan bolehlah diangkat.
11. Sapukan dgn sedikit ghee/butter.

Adunan yg telah siap dibancuh

Leperkan sedikit doh dan gaulkan dgn tepung sebelum dicanaikan

Canai sehingga nipis.

Proses membalik2kan capati

Capati yang sudah sedia untuk diangkat.

Kari Ayam Kacang Kuda(Chickpea)

Kari ayam dgn kacang kuda ini saya buat untuk dimakan dengan capati. Resepinya sama seperti membuat kari2 yang lain, cuma saya menambahkan kacang kuda dan saya tidak meletakkan santan dalam kari.

Bahan-bahan:

1/2 ekor ayam ~ potong kecil
100 gm kacang kuda (chickpea) ~ rendam dan rebus sehingga betul2 lembut
2 biji bawang besar ~ 1 biji dipotong dadu dan 1 biji ditumbuk/kisar
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk/kisar
1/2 inci halia ~ ditumbuk/kisar
2 sudu serbuk kari ~ bancuh sedikit dgn air
1 sudu cili kisar (kalau nak tambah pedas)
2 biji tomato ~ dicincang halus
1 tangkai daun kari
1 keping asam keping/gelugur
Sedikit rempah 4 sekwn bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis
Garam dan gula
Minyak

Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekwn dan bahan2 yang ditumbuk/kisar sehingga wangi. Masukkan bawang yg dipotong dadu, daun kari dan cili kisar, goreng seketika.
2. Kemudian masukkan rempah kari dan juga tomato. Masak sehingga terbit minyak.
3. Masukan ayam dan biarkan sehingga ayam kecut.
4. Hancurkan sedikit kacang kuda yg telah direbus tadi dgn sudu(kalau tak nak hancukan pun tak apa), kemudian masukkan ke dalam kari. Masukkan air, asam keping dan kacau rata. Biarkan mendidih dan ayam masak sepenuhnya.
5. Bila sudah mendidih, masukkan garam secukup rasa dan sedikit gula. Bila rasa semua dah ok, matikan api.
***Kuah bergantung kepada citarasa. Boleh juga gantikan dgn santan utk menambahkan lagi kesedapan.

Kabsa Ayam Lagi..

Sebulan sekali memang saya akan membuat nasi kabsa. Senang sgt nak membuatnya. Baru ni saya cuba pula memasaknya dengan menggunakan periuk tekanan (pressure cooker). Kali ni, saya memasaknya dgn menggunakan bahan yg ada dlm peti sahaja.

Mula2 tumis bahan2 rempah dan tomato(saya guna 3 biji tomato yg disagat). Setelah bahan2 rempah terbit minyak, masukkan ayam(saya potong kecil) , 2 btg lobak yg dipotong besar2, 3 biji cili api, garam, sedikit gula dan air panas secukupnya. Tutup periuk dan masak selama 8-10 minit. Kemudian masukkan beras, capsicum hijau, kismis dan gaulkan bersama ayam. Letaklah air secukupnya(kalau kuah ayam tadi tidak mencukupi). Setelah nasi kering, tutup kembali periuk dan biarkan masak selama 20 minit. Gunakan api perlahan untuk mengelakkan nasi berkerak. Tutup api dan biar nasi masak penuh hanya dgn kepanasan dan tekanan yg ada didalam periuk.

Resepi nasi kabsa ada di sini..

Lempeng Pisang

Bahan-bahan:

5 biji pisang ~ saya guna pisang berangan
1 cawan tepung gandum
1 biji telur
Strawberry secukupnya untuk bahan taburan (Optional)
1/2 cawan kelapa parut putih
3 sudu besar gula atau secukupnya
Sedikit garam
Sedikit butter

Cara-Caranya:

1.Lenyek pisang hingga halus dan masukkan semua bahan. Gaul sehingga sebati dan ketepikan.
2. Panaskan 1/2 sudu kecil butter, kemudian, ambil sedikit adunan dan tuang atas kuali.
3. Leperkan dan letakkan hirisan strawberry di atas lempeng.
4. Masak hingga garing dan balik-balikkan untuk mendapatkan hasil yang cantik.

Sup Cendawan ~ Mushroom Soup

Sup cendawan cicah dengan french bread, makan panas2, sedapnya..

Bahan-bahan:

250g cendawan butang segar ~ hiris nipis / cincang halus
1 biji bawang besar ~ potong dadu
3 ulas bawang putih ~ dicincang
50g butter
2 sudu besar tepung gandum
1 cawan krim
1 liter susu segar
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Sedikit hirisan daun bawang dan daun sup
Garam secukup rasa dan sedikit gula

Cara penyediaan:

1. Panaskan periuk, masukkan butter dan tumis bawang putih dan bawang besar sehingga layu.
2. Masukkan cendawan dan goreng sehingga keperangan. Lebih kurang 5-6 minit.
3. Masukkan tepung dan kacau rata.
4. Kemudian masukkan susu segar, kacau rata dan biarkan mendidih.
5. Kisar sup dengan menggunakan hand blender. Kalau tak ada, masukkan ke dalam blender dan kisar sehingga hancur.
6. Panaskan semula sup (masukkan semula ke dalam periuk dan panaskan).
7. Akhir sekali masukkan krim, garam secukupnya dan sedikit gula.

*** Kebanyakan resepi sup sebegini menggunakan stok ayam, tetapi saya lebih suka membiarkan makanan dgn rasa yg asli. Ini adalah atas saranan suami kerana katanya "dengan meletakkan perasa tambahan dalam makanan, ianya serba sedikit akan mempengaruhi cara kita berfikir"..


.... Sedia dihidang ....

Pedal Goreng Cili Merah/Besar

Suami saya suka makan pedal. Bila beli pedal, biasanya saya akan masak sambal dgn menggunakan cili kering atau cili api. Kali ini saya menggunakan cili besar pula.

Bahan-bahan:
300g pedal ~ cuci bersih, potong 2 dan saya hiris2 jgn sampai putus
1 biji bawang besar**
3 ulas bawang putih**
1/2 inci halia**
5-8 biji cili merah/besar**
**dikisar/tumbuk kasar
1 biji bawang besar ~ dihiris
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar tepung jagung
Garam secukup rasa dan sedikit gula
Air
Minyak.

Cara saya menyediakan:

1. Panaskan minyak. Gaulkan pedal dengan garam, serbuk kunyit dan tepung jagung. Goreng pedal hingga garing. Angkat dan toskan.
2. Dengan menggunakan minyak gorengan tadi, tumiskan bahan kisar sehingga garing.
3. Masukkan sedikit air, bawang besar, garam secukup rasa dan sedikit gula. Kacau rata.
4. Bila bawang agak layu, matikan api. Masukkan pedal yg telah digoreng tadi, gaulkan rata dgn sambal dan angkat.
**Pedal yg digoreng akan liat sedikit. Kalau tak goreng pedal pun boleh, tumiskan bahan kisar hingga garing dan masukkan pedal. Masak pedal sehingga masak.

Mee Kuning (Homemade)

Bila membuat mee, anak2 suka dan rajinlah nak menolong. Biasalah anak2 rajin menolong tu sebab nak main dengan tepung yang sebenarnya. Masing2 mulalah ambil sedikit doh yg telah siap untuk dijadikan mainan. Dalam main2 tu, mereka ni tolong juga ibunya pusing mesin mee. Kalau tidak penatlah ibu buat sorang2. Resepi mee kuning saya cari dari myresipi.

Bahan-bahan:

500 gm tepung gandum
1 biji telur
1 sudu kecil air kapur
Sedikit kunyit
Sedikit garam
Air**
**Sukatan untuk air ~ 1 biji telur + air = 220ml . Kemudian campurkan air kapur, garam dan kunyit.
Sedikit tepung untuk taburan
Minyak secukupnya.

Cara penyediaan:

Uli tepung dgn tangan:
1. Ayak tepung ke dalam mangkuk, buat lubang ditengahnya.
2. Masukkan campuran/bancuhan air tadi ke dalam lubang tepung yg dibuat tadi.
3. Uli sehingga sebati dan doh menjadi kenyal.
Menggunakan mixer (saya guna yg ini):
~
Masukkan tepung ke dalam mixer. Campurkan bancuhan air dan 'on' kan mixer dan uli sehingga menjadi doh.
**Doh mee agak kering dan keras.
4. Bahagikan doh kepada beberapa bebola kecil.
5. Ambil 1 bebola, leperkan sedikit kemudian masukkan ke dalam mesin (gunakan no 1)
6. Kemudian ulang menggeleknya sehingga hasilnya licin.
7. Kemudian pilih ketebalan yg dikehendaki (saya gunakan no 4) untuk menggelek terakhir sebelum dimasukkan ke bahagian mee.
8. Sapukan sedikit tepung diatasnya sebelum dimasukkan ke bahagian juraian mee supaya mee tidak melekat.
9. Ulangi membuat sehingga semua doh habis.
10. Setelah habis membuat mee, panaskan periuk. Setelah air mendidih, masukkan mee dan rebus/celur sekejap saja. Lebih kurang 2-3 minit.(Rebus/celur mee sedikit2, jgn letak semua sekali).
11. Tapis mee dan cuci dgn air paip. Toskan.
12. Kemudian gaul mee dgn sedikit minyak untuk mengelakkan daripada melekat. Bolehlah digunakan untuk membuat pelbagai masakan mee.

Masukkan tepung dan bahan2 lain ke dalam mixer dan ulikan hingga menjadi doh.

Mesin doh dengan menggunakan mesin mee bermula dari no 1 dan no 4 sebelum dibuat mee.

Masukkan ke tpt mesen juraian mee untuk dijadikan mee.

Setelah mee siap, rebus mee.

Mee yang telah siap direbus dan digaul dengan sedikit minyak.

Masak Kicap Sotong Pedas Berkentang

Resepi senang dan ringkas untuk disediakan..

Bahan-bahan:

250 gm sotong ~ bersihkan dan potong bulat
1 biji kentang (berat dlm 200gm) ~ belah 2 dan hiris
1 biji bawang besar**
3 ulas bawang putih**
1/2 inci halia**
10 biji cili api**
**dikisar/tumbuk (saya suka kisar/tumbuk kasar)
1 biji bawang besar ~ dihiris
1 sudu besar/makan sos tiram
1 sudu besar/makan sos tomato
Kicap ~ secukup rasa (saya guna kicap manis)
Garam ~ jika perlu
Minyak.

Cara saya menyediakan:

1. Panaskan minyak dan goreng kentang sehingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
2. Keluarkan minyak dan tinggalkan dalam 2 sudu besar dan tumis bahan2 kisar/tumbuk sehingga naik bau dan sedikit garing.
3. Masukkan sos tiram dan sos tomato, kacau rata dan masukkan sotong.
4. Masukkan hirisan bawang besar dan kicap, gaul rata. Rasakan masim, masam dan manisnya(tambahlah garam, sos tomato mengikut citarasa).
5. Akhir sekali masukkan kentang yg telah digoreng tadi dan gaul rata, matikan api dan bolehlah diangkat.
**Kalau ingin berkuah, tambahkan air. Sotong akan mengeluarkan air bila dimasak.