Ayam Panggang ResepiRaidah

Ayam ni pada mulanya nak masak tandoori. Tapi disebabkan yogurt sudah habis, jadi saya panggang dgn menggunakan rempah ratus sahaja..

Bahan-bahan:

1 ekor ayam belah 4 ~ buang kulit, bersihkan dan dikelar-kelar
1 sudu kecil serbuk bawang putih(garlic powder)
1 sudu kecil serbuk halia(ginger powder)
1/2 sudu kecil serbuk jintan
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk cili(saya guna serbuk )paprika
Garam secukupnya dan sedikit gula(jika suka)

Cara penyediaan:

1. Satukan semua rempah dan gaul ratakan dgn ayam. Untuk rasa yg lebih sedap, seeloknya perapkan dahulu ayam sekurang2nya setengah jam. Kalau perapkan lebih lama rasanya lagi sedap.
2. Masukkan dalam dulang pembakar dan bakar ayam dgn suhu 250'C selama 1 jam. Balikkan ayam selepas setengah jam dan keluarkan jus/air yg keluar dari ayam untuk mendapatkan ayam yg garing.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan