Masak Lemak Ketam Lada Hitam

Bila memasak gulai/masak lemak, saya selalunya akan menggunakan yogurt. Maklumlah di sini yogurt mmg senang untuk diperolehi. Di dalam resepi lemak ketam ni, saya menggunakan yogurt dan juga santan..tidak meletakkan asam keping/gelugur, rasa masam hanya dari yogurt..

Bahan-bahan:

3 ekor ketam ~ bersihkan dan belah 2
1 biji bawang besar ~ saya kisar bersama 1/2 cawan yogurt
2 cawan santan (blh tambah kalau nk kuah lebih)
1 batang serai ~ dititik
1 sudu teh serbuk lada hitam serbuk
Sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa dan sedikit gula

Cara penyediaan:

1. Masukkan serai, lada hitam, serbuk kunyit, santan dan bawang yg telah dikisar dgn yogurt tadi ke dalam periuk.
2. Masak kuah tersebut selama 2 ke 3 minit. Kemudian masukkan ketam, pastikan kuah hendaklah sentiasa dikacau supaya ianya tidak pecah minyak.
3. Tambahkan garam secukup rasa dan sedikit gula. Bila ketam sudah masak(ketam bertukar warna kemerahan), bolehlah diangkat.
** Jika menggunakan santan, tambahkan 1 ke 2 keping asam keping/gelugur. Boleh juga gantikan lada hitam kepada cili api.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan