Jika telah ketandusan idea untuk menyediakan juadah berbuka, cubalah pula murtabak maggi..
Bahan-bahan:
1 bungkus maggi(mee segera) ~ celur, saya basuh untuk membuang kanji dan toskan(perencah maggi dibuang)
3 biji telur
1 biji bawang besar ~ dihiris
2 ulas bawang putih ~ ketuk dan hiris
1/2 biji cili merah ~ hiris(saya tak letak sbb anak tak mkn)
1 batang daun bawang ~ hiris
1/2 sudu kecil lada sulah
Garam
Sedikit minyak.
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan merah sehingga agak garing, angkat.
2. Pecahkan telur ke dalam mangkuk, kemudian masukkan bawang yg telah digoreng, cili merah, daun bawang, lada sulah dan garam. Pukul sehingga kembang.
3. Masukkan adunan ke dalam maggi dan kacau rata.
4. Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak, goreng adunan telur dan maggi dengan menggunakan api yang sederhana sehingga masak.
** Boleh mempelbagaikan lagi bahan2 seperti kentang dan daging/ayam yg dipotong kecil dan ditumis dgn bawang putih&besar serta dimasukkan sedikit serbuk kari seperti membuat inti karipap lalu dicampurkan ke dalam adunan telur.
Air Bandung F&N Strawberry
Setelah mencuba air bandung dengan menggunakan air F&N hijau, saya cuba pula air yang berperisa strawberry. Kalau nak merasainya kenalah cuba sendiri..
Bahan-bahan:
1 botol 1.5L air F&N strawberry (jenama lain pun boleh)
1 liter air
1 tin susu sejat/cair
Gula mengikut citarasa
Ais secukupnya.
Cara penyediaan:
1. Masukkan Air dan gula ke dalam bekas yang sesuai, kemudian kacau gula sehingga larut.
2. Campurkan air F&N strawberry, kacau rata.
3. Kemudian masukkan susu sejat/cair dan kacau hingga susu dan air sebati(mula2 susu akan berketul2 bila dimasukkan ke dalam air. Kacau dgn kuat supaya air dan susu sebati).
4. Masukkan ais dan bolehlah dihidangkan.
Bahan-bahan:
1 botol 1.5L air F&N strawberry (jenama lain pun boleh)
1 liter air
1 tin susu sejat/cair
Gula mengikut citarasa
Ais secukupnya.
Cara penyediaan:
1. Masukkan Air dan gula ke dalam bekas yang sesuai, kemudian kacau gula sehingga larut.
2. Campurkan air F&N strawberry, kacau rata.
3. Kemudian masukkan susu sejat/cair dan kacau hingga susu dan air sebati(mula2 susu akan berketul2 bila dimasukkan ke dalam air. Kacau dgn kuat supaya air dan susu sebati).
4. Masukkan ais dan bolehlah dihidangkan.
Air Bandung "Fanta" Hijau
Di bulan Ramadhan ini, minuman anak2 sudah semestinya yang berais. Setiap hari mesti minuman yang berbeza diminta oleh mereka..Salah satunya air fanta buah2an hijau ini..
Bahan-bahan:
Air
Air fanta hijau
Susu cair
Gula mengikut citarasa
Nata de coco (optional)
Ais secukupnya
Cara penyediaan:
1. Campurkan air, gula dan air fanta, kacau sebati. Kemudian masukkan susu cair secukupnya.
2. Masukkan ke dalam gelas, tambahkan nata de coco dan ais. Sedia dihidangkan.
**Anggaran sukatan air yg saya gunakan 1 cawan air + 1.5 cawan air fanta hijau. Susu cair dimasukkan sedikit demi sedikit untuk menggelakkan susu berketul2.
Bahan-bahan:
Air
Air fanta hijau
Susu cair
Gula mengikut citarasa
Nata de coco (optional)
Ais secukupnya
Cara penyediaan:
1. Campurkan air, gula dan air fanta, kacau sebati. Kemudian masukkan susu cair secukupnya.
2. Masukkan ke dalam gelas, tambahkan nata de coco dan ais. Sedia dihidangkan.
**Anggaran sukatan air yg saya gunakan 1 cawan air + 1.5 cawan air fanta hijau. Susu cair dimasukkan sedikit demi sedikit untuk menggelakkan susu berketul2.
Lemak Putih Umbut Kelapa
Umbut kelapa, kabung dan kelapa sawit memang selalu dijadikan juadah sayuran bila ada majlis kenduri kendara. Biasanya dibuat masak lemak putih atau pun kerabu. Memang membuka selera, tambahan bila dimakan bersama rendang ikan masin..Untuk memperolehi umbut kelapa memang agak sukar sedikit. Kadang2 ada juga dijual di pasar(bhg sayur2 kg) ataupun di pasar minggu.
Bahan-bahan:
1 kg umbut kelapa atau secukupnya ~ dipotong dan cuci bersih
1 biji bawang besar ~ dihiris
3 batang serai ~ diketuk
3 sudu besar kerisik
Santan secukupnya
Garam dan gula.
Cara penyediaan:
1. Masukkan umbut yang telah dibersihkan tadi ke dalam periuk. Tuang air sehingga melepasi paras umbut dan rebus sehingga umbut empuk.
2. Setelah umbut empuk, masukkan pula bawang yg dihiris, serai dan santan secukupnya. Masak sehingga santan mendidih, kuah hendaklah sentiasa dikacau untuk menggelakkan pecah minyak.
3. Masukkan kerisik, garam secukupnya dan sedikit gula. Gaul rata.
4. Setelah kuahnya sesedap rasa, bolehlah matikan api dan dihidangkan.
Inilah rupanya umbut kelapa yg belum dibersihkan dan potong.
Bahan-bahan:
1 kg umbut kelapa atau secukupnya ~ dipotong dan cuci bersih
1 biji bawang besar ~ dihiris
3 batang serai ~ diketuk
3 sudu besar kerisik
Santan secukupnya
Garam dan gula.
Cara penyediaan:
1. Masukkan umbut yang telah dibersihkan tadi ke dalam periuk. Tuang air sehingga melepasi paras umbut dan rebus sehingga umbut empuk.
2. Setelah umbut empuk, masukkan pula bawang yg dihiris, serai dan santan secukupnya. Masak sehingga santan mendidih, kuah hendaklah sentiasa dikacau untuk menggelakkan pecah minyak.
3. Masukkan kerisik, garam secukupnya dan sedikit gula. Gaul rata.
4. Setelah kuahnya sesedap rasa, bolehlah matikan api dan dihidangkan.
Inilah rupanya umbut kelapa yg belum dibersihkan dan potong.
Lemak Cili Api Kulat Sisir
Kalau balik kg, kami biasanya akan ke pasar atau ke pekan sehari Temerloh untuk mencari sayur2an kampung dan juga ulam2an. Kulat sisir adalah diantara kegemaran suami, dibuat masak lemak cili api atau pun digoreng. Untuk menyediakannya agak rumit sedikit kerana kena membuang satu persatu kotoran kulit kayu yg melekat pada pangkal kulat sisir tersebut.
Bahan-bahan:
1 mangkuk(pot) kulat sisir
1 biji bawang besar**
15 biji cili api**
Sejemput ikan bilis**
1/2 inci belacan**
**ditumbuk/dikisar
2 batang serai ~ diketuk
1 keping(kecil) asam keping/gelugur
1/2 sudu kecil sebuk kunyit
Santan secukupnya
Garam dan gula.
Cara penyediaan:
1. Bersihkan kulat sisir(buang sisa kulit kayu yg melekat pada pangkalnya). Basuh dan perahkan airnya, kemudian ditumbuk.
2. Masukkan semua bahan yang telah ditumbuk/kisar, kulat sisir, kunyit, serai, asam keping dan santan ke dalam periuk.
3. Gaul rata dan masak dengan menggunakkan api sederhana. Kacau/timbuk gulai sentiasa untuk menggelakkan pecah minyak.
4. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Kuah bergantung pada citarasa, tapi sedap kalau kuahnya agak pekat.
Bahan-bahan:
1 mangkuk(pot) kulat sisir
1 biji bawang besar**
15 biji cili api**
Sejemput ikan bilis**
1/2 inci belacan**
**ditumbuk/dikisar
2 batang serai ~ diketuk
1 keping(kecil) asam keping/gelugur
1/2 sudu kecil sebuk kunyit
Santan secukupnya
Garam dan gula.
Cara penyediaan:
1. Bersihkan kulat sisir(buang sisa kulit kayu yg melekat pada pangkalnya). Basuh dan perahkan airnya, kemudian ditumbuk.
2. Masukkan semua bahan yang telah ditumbuk/kisar, kulat sisir, kunyit, serai, asam keping dan santan ke dalam periuk.
3. Gaul rata dan masak dengan menggunakkan api sederhana. Kacau/timbuk gulai sentiasa untuk menggelakkan pecah minyak.
4. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Kuah bergantung pada citarasa, tapi sedap kalau kuahnya agak pekat.
Masak Lemak Ikan Keli Salai
Tahun ni saya berpuasa dan berhari raya di M'sia. Di Abu Dhabi, kalau nak makan apa2 kenalah masak sendiri. Jadi dah balik ni, angin memasak tu ada masa2nya je..Ikan keli salai ni mmg teringin nak masak sendiri..dekat kawasan rumah saya ni ada kedai menjual ikan keli salai. Jadi senang beli je ikan keli salai, balik rumah masak je..
1. Masukkan bahan yg telah ditumbuk/kisar ke dalam kuali atau periuk. Kemudian masukkan santan, serbuk kunyit, serai dan asam keping/gelugur.
Bahan-bahan:
5 ekor atau secukupnya ikan keli salai
1 biji bawang besar**
2 ulas bawang putih(kalau tak suka tak payah letak)**
10 biji cili api (boleh tambah/kurangkan)**
1 biji cili besar**
**ditumbuk atau kisar
3 batang serai ~ diketuk
1/2 sudu atau secukupnya serbuk kunyit
Santan secukupnya
2 keping asam keping/gelugur
Garam dan gula.
Cara penyediaan:
1. Masukkan bahan yg telah ditumbuk/kisar ke dalam kuali atau periuk. Kemudian masukkan santan, serbuk kunyit, serai dan asam keping/gelugur.
2. Masakkan bahan tersebut sehingga mendidih. Kemudian masukkan ikan keli salai dan masaklah sehingga masak. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula.
**Kuah bergantung kepada cita rasa, kalau ingin berkuah lebihkan santan.