Murtabak Maggi

Jika telah ketandusan idea untuk menyediakan juadah berbuka, cubalah pula murtabak maggi..

Bahan-bahan:

1 bungkus maggi(mee segera) ~ celur, saya basuh untuk membuang kanji dan toskan(perencah maggi dibuang)
3 biji telur
1 biji bawang besar ~ dihiris
2 ulas bawang putih ~ ketuk dan hiris
1/2 biji cili merah ~ hiris(saya tak letak sbb anak tak mkn)
1 batang daun bawang ~ hiris
1/2 sudu kecil lada sulah
Garam
Sedikit minyak.

Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan merah sehingga agak garing, angkat.
2. Pecahkan telur ke dalam mangkuk, kemudian masukkan bawang yg telah digoreng, cili merah, daun bawang, lada sulah dan garam. Pukul sehingga kembang.
3. Masukkan adunan ke dalam maggi dan kacau rata.
4. Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak, goreng adunan telur dan maggi dengan menggunakan api yang sederhana sehingga masak.
** Boleh mempelbagaikan lagi bahan2 seperti kentang dan daging/ayam yg dipotong kecil dan ditumis dgn bawang putih&besar serta dimasukkan sedikit serbuk kari seperti membuat inti karipap lalu dicampurkan ke dalam adunan telur.

2 ulasan:

  1. wahhh nampak menarik.
    boleh cuba nie.
    =)

    BalasPadam
  2. Emm boleh cuba buat murtabak maggi ini . Nampak sedap .

    BalasPadam