Tomyam Udang Bersantan

Bahan-bahan:

250g udang
4 biji cili padi ~ diketuk
100 cendawan butang ~ dibelah 2
1 biji tomato ~ dibelah 4
2 cawan santan atau secukupnya
1 batang serai ~ diketuk
1 inci lengkuas ~ dihiris
1 biji lemon ~ ambil jusnya
3 sudu besar sos ikan (Nampla)
4 helai daun limau purut
Garam dan gula.

Cara penyediaan:

1. Masukkan santan, lengkuas, serai dan daun limau purut ke dalam periuk.
2. Gunakan api yang sederhana dan masak sehingga kuah mendidih. Kuah hendaklah sentiasa dikacau untuk menggelakkan pecah minyak.
3. Masukkan udang, cendawan, tomato dan sos ikan, perasakan dgn garam(kalau tak masin) dan sedikit gula.
4. Akhir sekali masukkan jus lemon dan cili, matikan api. Kalau tidak masam, bolehlah ditambah lagi jus lemon mengikut citarasa.

1 ulasan:

  1. Salam...

    Camne Puan 'stampkan' URL blog Puan di photos? TQ.

    BalasPadam