Masak Lemak Ikan Keli Salai

Tahun ni saya berpuasa dan berhari raya di M'sia. Di Abu Dhabi, kalau nak makan apa2 kenalah masak sendiri. Jadi dah balik ni, angin memasak tu ada masa2nya je..Ikan keli salai ni mmg teringin nak masak sendiri..dekat kawasan rumah saya ni ada kedai menjual ikan keli salai. Jadi senang beli je ikan keli salai, balik rumah masak je..

Bahan-bahan:

5 ekor atau secukupnya ikan keli salai
1 biji bawang besar**
2 ulas bawang putih(kalau tak suka tak payah letak)**
10 biji cili api (boleh tambah/kurangkan)**
1 biji cili besar**
**ditumbuk atau kisar
3 batang serai ~ diketuk
1/2 sudu atau secukupnya serbuk kunyit
Santan secukupnya
2 keping asam keping/gelugur
Garam dan gula.

Cara penyediaan:

1. Masukkan bahan yg telah ditumbuk/kisar ke dalam kuali atau periuk. Kemudian masukkan santan, serbuk kunyit, serai dan asam keping/gelugur.
2. Masakkan bahan tersebut sehingga mendidih. Kemudian masukkan ikan keli salai dan masaklah sehingga masak. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula.
**Kuah bergantung kepada cita rasa, kalau ingin berkuah lebihkan santan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan