
Bahan-bahan:
1 cawan pati santan/santan pekat ~ untuk membuat tahi minyak
1 cawan tepung kacang hijau
1 cawan gula merah
2 sudu atau lebih gula pasir
1 cawan air
2 cawan santan
2 helai daun pandan
Sedikit garam.
Cara penyediaan:
Untuk tahi minyak:
1. Dengan menggunakan api yang sederhana, masak pati/santan pekat sehingga menjadi tahi minyak.
2. Apabila siap, ambil tahi minyak yang terhasil dan biarkan lebihan minyak yang ada didalam kuali tersebut.(kuali ini nanti akan digunakan utk memasak kuih)
Kuih kole kacang:
1. Masak gula merah, gula pasir dan daun pandan bersama air sehingga larut. Tapis dan sejukkan.
2. Masukkan tepung kacang hijau, santan, air gula merah dan garam ke dalam bekas yang sesuai dan kacau sebati.
3. Masukkan adunan ke dalam kuali yang berisi lebihan minyak tadi. Masakkan adunan dengan menggunakan api yang sederhana. Hendaklah dikacau selalu supaya adunan/kuih tidak bergentel.
4. Masak kuih sehingga pekat. Apabila sudah masak, masukkan ke dalam bekas atau loyang.
5. Bila kuih telah sejuk, taburkan tahi minyak dan barulah dipotong.
salam raidah - sedap nyer ni kuih kesukaan
BalasPadamsaya pun suka kuih ni...selalu beli kat pasar tani..tak pernah buat lagi sbb malas nk buat tahi minyak tu..
BalasPadamsukanya kueh ni,,,,
BalasPadamkuih ni mcm pernah nampak tp x pernah rasa..hehehe best la resepi2 sini..terima kasih kongsi..
BalasPadamtgah tgu kuih kole kcg sy sejuk..thanks!
BalasPadamAssalamualaikum!
BalasPadamBagaiman caranya you hasilkan tepung kacang hijau. Digoreng dulu kemudia kisar. Kisar menggunakan Grinder or tumbuk!
SEDAP2. boleh cuba resepi ni.terima kasih ye.
BalasPadamjemput singgah blog saya :http://dirawanhartawan.blogspot.my/