Resepi stew daging yg disediakan mengikut cita rasa saya sendiri..
Bahan-bahan:
500gm daging lembu/kambing ~ bersihkan dan potong kiub
2 biji bawang besar ~ potong dadu
5 ulas bawang putih (jgn hiris/potong, sebiji2)
2 sudu pes bawang
1 batang lobak merah ~ potong dlm 1 inci
2 biji kentang ~ belah 4
2 helai daun bay
2 sudu tepung gandum
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Garam dan gula
Sedikit daun bawang, sup dan bawang goreng ~ utk hiasan
Minyak untuk menumis
Air secukupnya.
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak didalam periuk tekanan(pressure cooker) atau periuk yg sesuai. Gaulkan daging bersama serbuk lada hitam dan gorengkan daging lebih kurang 10-15 minit atau daging keperangan. Kemudian angkat daging.
2. Tumiskan bawang putih, merah dan daun bay. Kemudian masukkan pes bawang dan tepung gandum, kacau rata.
3. Masukkan semula daging dan air secukupnya, kacau rata. Tutup periuk dan masak selama 1 1/2 hingga 2 jam(kalau menggunakan periuk tekanan, masak selama 20 minit).
4. Kemudian tambahkan kentang dan lobak. Tutup dan masak lagi selama 20minit atau sehingga sayuran empuk/lembut.
5. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Hidangkan dengan ditaburkan dgn bawang goreng, daun sup dan daun bawang.
***Saya tidak menggunakan sebarang perasa(MSG/stok ayam) dlm masakan saya. Saya menggantikan dgn gula serta menggunakan bawang yg banyak dlm setiap masakan.
Patin Masak Tempoyak
Resepi masak tempoyak yg dipelajari dari arwah mak saya amat mudah dan ringkas. Tidak menggunakan bawang tapi hanya menggunakan cili api sahaja. Ikan patin memang terkenal di tempat saya, Temerloh..
Bahan-bahan:
1 ekor ikan patin(angaran 1kg)
20 biji cili api (kalau nak pedas boleh ditambah lagi)
1 helai daun kunyit
3 batang serai(diketuk)
1 inci kunyit hidup atau sedikit kunyit serbuk
3 sudu besar atau secukupnya tempoyak
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Cara penyediaan:
1. Kisar cili api bersama kunyit hidup.
2. Masukkan air ke dalam periuk kemudian masukkan bahan kisar,serai dan tempoyak, biarkan sehingga mendidih.
3. Kemudian masukkan ikan patin, perasakan dgn garam dan gula secukup rasa.
4. Jika tidak masam, boleh ditambahkan lagi tempoyak.
Masak Lemak Ketam Lada Hitam
Bila memasak gulai/masak lemak, saya selalunya akan menggunakan yogurt. Maklumlah di sini yogurt mmg senang untuk diperolehi. Di dalam resepi lemak ketam ni, saya menggunakan yogurt dan juga santan..tidak meletakkan asam keping/gelugur, rasa masam hanya dari yogurt..
Bahan-bahan:
3 ekor ketam ~ bersihkan dan belah 2
1 biji bawang besar ~ saya kisar bersama 1/2 cawan yogurt
2 cawan santan (blh tambah kalau nk kuah lebih)
1 batang serai ~ dititik
1 sudu teh serbuk lada hitam serbuk
Sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa dan sedikit gula
Cara penyediaan:
1. Masukkan serai, lada hitam, serbuk kunyit, santan dan bawang yg telah dikisar dgn yogurt tadi ke dalam periuk.
2. Masak kuah tersebut selama 2 ke 3 minit. Kemudian masukkan ketam, pastikan kuah hendaklah sentiasa dikacau supaya ianya tidak pecah minyak.
3. Tambahkan garam secukup rasa dan sedikit gula. Bila ketam sudah masak(ketam bertukar warna kemerahan), bolehlah diangkat.
** Jika menggunakan santan, tambahkan 1 ke 2 keping asam keping/gelugur. Boleh juga gantikan lada hitam kepada cili api.
Bahan-bahan:
3 ekor ketam ~ bersihkan dan belah 2
1 biji bawang besar ~ saya kisar bersama 1/2 cawan yogurt
2 cawan santan (blh tambah kalau nk kuah lebih)
1 batang serai ~ dititik
1 sudu teh serbuk lada hitam serbuk
Sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa dan sedikit gula
Cara penyediaan:
1. Masukkan serai, lada hitam, serbuk kunyit, santan dan bawang yg telah dikisar dgn yogurt tadi ke dalam periuk.
2. Masak kuah tersebut selama 2 ke 3 minit. Kemudian masukkan ketam, pastikan kuah hendaklah sentiasa dikacau supaya ianya tidak pecah minyak.
3. Tambahkan garam secukup rasa dan sedikit gula. Bila ketam sudah masak(ketam bertukar warna kemerahan), bolehlah diangkat.
** Jika menggunakan santan, tambahkan 1 ke 2 keping asam keping/gelugur. Boleh juga gantikan lada hitam kepada cili api.
Ayam Panggang ResepiRaidah
Ayam ni pada mulanya nak masak tandoori. Tapi disebabkan yogurt sudah habis, jadi saya panggang dgn menggunakan rempah ratus sahaja..
Bahan-bahan:
1 ekor ayam belah 4 ~ buang kulit, bersihkan dan dikelar-kelar
1 sudu kecil serbuk bawang putih(garlic powder)
1 sudu kecil serbuk halia(ginger powder)
1/2 sudu kecil serbuk jintan
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk cili(saya guna serbuk )paprika
Garam secukupnya dan sedikit gula(jika suka)
Cara penyediaan:
1. Satukan semua rempah dan gaul ratakan dgn ayam. Untuk rasa yg lebih sedap, seeloknya perapkan dahulu ayam sekurang2nya setengah jam. Kalau perapkan lebih lama rasanya lagi sedap.
2. Masukkan dalam dulang pembakar dan bakar ayam dgn suhu 250'C selama 1 jam. Balikkan ayam selepas setengah jam dan keluarkan jus/air yg keluar dari ayam untuk mendapatkan ayam yg garing.
Bahan-bahan:
1 ekor ayam belah 4 ~ buang kulit, bersihkan dan dikelar-kelar
1 sudu kecil serbuk bawang putih(garlic powder)
1 sudu kecil serbuk halia(ginger powder)
1/2 sudu kecil serbuk jintan
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk cili(saya guna serbuk )paprika
Garam secukupnya dan sedikit gula(jika suka)
Cara penyediaan:
1. Satukan semua rempah dan gaul ratakan dgn ayam. Untuk rasa yg lebih sedap, seeloknya perapkan dahulu ayam sekurang2nya setengah jam. Kalau perapkan lebih lama rasanya lagi sedap.
2. Masukkan dalam dulang pembakar dan bakar ayam dgn suhu 250'C selama 1 jam. Balikkan ayam selepas setengah jam dan keluarkan jus/air yg keluar dari ayam untuk mendapatkan ayam yg garing.