Kuih Serabai Kuah Durian

Pertama kali makan dan membuat kuih serabai ini. Setelah melihatnya di internet, rasa teringin untuk mencuba memandangkan cara2 membuatnya agak senang. Resepi yang dirujuk dari my resipi Serabai

Bahan-bahan:

Serabai:
500gm tepung beras
300gm nasi ~ kisar bersama sedikit air sehingga hancur
1 1/2 biji kelapa ~ perah santan dengan air suam dan jadikan 1 liter
1 1/2 sudu kecil yis/ baking soda
Garam secukup rasa

Kuah Durian:
1 cawan gula perang
2 cawan santan
Isi durian atau lempok secukupnya
2 helai daun pandan ~ disimpul/diikat
Garam secukup rasa

Cara penyediaan:

Serabai:

1. Campurkan yis/baking soda dengan santan suam dan kacau sebati.
2. Kemudian campurkan kesemua bahan serabai hingga sebati dan peram sehingga 2 jam.(kecairan bancuhan sama seperti membuat kuih cara).
3. Kalau nak senang, masukkan ke dalam blender dan blend hingga hancur.
4. Panaskan acuan serabai atau non stick pan dan sapukan sedikit minyak.
5. Masukkan adunan 3/4 penuh ke dalam acuan serabai dan masak hingga adunan masak di atas api kecil. Buat sehingga habis adunan.

Kuah Durian:

~ Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk dan masak dengan menggunakan api yang sederhana hingga pekat.


Saya menggunakan kuali non stick untuk memasak kuih serabai..


Kuih serabai yang telah siap dimasak dan sedia untuk dihidangkan..

Lepat Labu

Bahan-bahan:

3 cawan labu yang dilenyek ~ direbus dan toskan airnya (baru disukat)
3/4 cawan gula atau secukupnya
2 cawan tepung gandum
50gm santan serbuk
1 sudu kecil garam
1 cawan kelapa parut atau secukupnya gaul dgn sedikit garam(untuk inti)
Daun pisang(layur diatas api dan potong kecil) secukupnya untuk membungkus
Air dan periuk kukusan.

Cara penyediaan:

1. Masukkan labu, gula, tepung, santan dan garam ke dalam mangkuk dan gaul semua bahan hingga sebati.
2. Ambil dua sudu besar adunan dan letakkan ke atas daun pisang. Letakkan kelapa parut ditengah adunan tadi.
3. Tutup adunan dan lipat kedua2 hujung daun dgn kemas.
4. Aturkan ke dalam periuk kukus dan kukus selama 20 minit atau sehingga masak.

Kuih Lopes

Resepi kuih lopes ini saya ambil dari My Resipi..

Bahan-bahan:

2 cawan beras pulut
2 cawan santan cair
1/2 cawan air pandan (dikisar)
1 sudu kecil air kapur
1/2 sudu kecl garam
Beberapa titik pewarna hijau
Kelapa parut yg di gaul dengan sedikit garam.

Cara penyediaan:

1. Cuci beras pulut, rendam beras pulut dgn air yang dicampurkan dengan perwarna hijau dan air kapur. Rendamkan selama 3jam.
2. Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapiskan airnya.
3. Toskan beras dan masukkan dalam loyang. Kukus selama 20minit.
4. Kemudian masukkan santan yang dicampurkan dgn garam dan air pandan kukus lagi selama 30minit.
5. Alas bekas 4segi/bulat dengan plastik/daun pisang. Ambil pulut yg telah masak tadi dan tekan padat2 dgn plastik/daun pisang.
6. Biarkan sejuk,kemudian potonglah ikut bentuk yang disukai. Kemudian golekkan dalam kelapa parut.

Bahan Untuk Air Gula:

3 ketul gula melaka
5 sudu besar gula
3 cawan air
2 helai daun pandan ~ disimpul.

Cara penyediaan:

~ Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Bila mendidih kecilkan api dan masak hingga agak likat/pekat. Bila sudah sejuk bolehlah dimakan bersama pulut.

Bubur Jagung Bersagu

Selamat berpuasa buat semua pengunjung blog resepiraidah..Agak terlalu lewat untuk mengucapkannya..Sebenarnya saya sekarang masih didalam pantang selepas melahirkan cahayamata yang ke 6 pada 25 Julai yang lalu..Walaupun masih didalam pantang, kuih muih, bubur saya buatkan juga untuk anak2 dan ayahnya..Kesian pulak kat sini mana ada pasar/bazar ramadhan untuk membeli juadah berbuka..Bubur jagung bersagu ini adalah resepi yang amat senang untuk disediakan..


Bahan-bahan:

3 cawan jagung (saya guna jagung beku yang jual dipasaraya)
3 sudu besar sagu ~ saya rebus dahulu sagu sehingga jernih, basuh dan rendamkan didalam air sebelum dimasukkan ke dalam bubur
250ml santan
Air secukupnya
1/2 cawan gula merah
Gula pasir secukupnya
2 helai daun pandan ~ dikoyak dan disimpulkan
Sedikit garam.


Cara penyediaan:

1. Masukkan semua bahan kecuali sagu ke dalam periuk. Masak hingga mendidih dengan api yang sederhana supaya santan tidak pecah minyak.
2. Masukkan sagu yang telah direbus, rasakan manis lemak secukupnya. Bolehlah tutup api dan sedia dihidangkan.

***Saya suka rebus dan basuh dahulu sagu sebelum dimasukkan ke dalam bubur yang dimasak supaya kuah bubur tidak menjadi terlalu pekat dan proses memasak bubur pun mengambil masa yang singkat.

Ketupat Sotong ~ Versi Tidak Pedas

Ketupat sotong yang tidak pedas ini buat untuk anak-anak yang tidak makan pedas..Bolehlah cuba untuk juadah berbuka puasa..


Bahan-bahan:

1 cawan beras pulut
1 cawan santan cair
6 ekor sotong ~ buang selaput/kulit luar, bersih dan toskan
2 cawan santan pekat
3 biji bawang merah ~ dihiris
1/2 inci halia ~ dihiris
1 sudu kecil halba
Garam dan gula secukupnya
Lidi (saya guna lidi satay)

Cara penyediaan:

1. Masak/kukus beras pulut dengan santan cair sehingga separuh masak. Setelah agak sejuk, sumbatkan ke dalam sotong. Jangan terlalu penuh/padat, lebih kurang 3/4 badan sotong.
2. Kemudian masukkan kepala sotong dalam badan sotong tersebut dan sematkan/tutup dengan lidi supaya pulut tidak terkeluar.
3. Masak sotong tersebut dengan 2 cawan santan pekat dengan menggunakan api yang sederhana.
4. Apabila kuah mendidih, masukkan bawang, halia, halba, garam dan gula secukupnya.
5. Masak sehingga kuah agak pekat atau bergantung pada citarasa.


Ikan Masak Taucu

Ikan masak taucu, resepi yang mudah untuk disediakan...

Bahan-bahan:

2 keping ikan tenggiri (ikan lain pun boleh guna seperti kembung, bawal dll)
2 sudu besar atau secukupnya taucu
Air asam jawa secukupnya
1 batang karot ~ potong kecil
1 batang timun ~ potong kecil
1/2 biji lada benggala ~ potong kecil
Serbuk kunyit
Garam dan gula
Air
Minyak.

Bahan hiris/mayam:

3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar(boleh kurangkan)
1/2 inci halia
5 biji atau lebih cili api.

Cara penyediaan:

1. Bersihkan ikan, gaul dengan garam dan kunyit. Goreng sehingga garing dan ketepikan.
2. Panaskan minyak, tumis bawang putih, merah, halia dan cili api sehingga wangi.
3. Masukkan taucu, air asam jawa dan gula(jika tidak masin bolehlah tambah garam/taucu). Biarkan mendidih dan rasakan masin, masam dan manis secukupnya. Kuah bergantung pada citarasa.
4. Masukkan carrot, lada benggala dan timun, kacau rata.
5. Biarkan pekat sikit dan boleh tuangkan atas ikan tadi.

Ketupat Sotong/ Sotong Sumbat ~ Pedas

Pertama kali cuba membuat ketupat sotong..Buat 2 jenis, pedas dan yang tidak pedas untuk anak-anak. Untuk resepi ini saya sertakan resepi ketupat sotong versi pedas..

Bahan-bahan:

6 ekor sotong ~ buang selaput/kulit luar, bersih dan ditoskan
1 cawan beras pulut
1 cawan santan cair
2 sudu cili kisar
2 ulas bawang kecil**
2 batang serai**
1/2 inci lengkuas**
2 biji buah keras**
**Dikisar/tumbuk halus
2 cawan santan pekat
Garam dan gula secukupnya
Lidi
Minyak untuk menumis.

Cara penyediaan:

1. Masak/kukus beras pulut dengan santan cair sehingga separuh masak. Setelah agak sejuk sumbatkan ke dalam sotong. Jangan terlalu penuh/padat, lebih kurang 3/4 badan sotong.
2. Kemudian masukkan kepala sotong dalam sotong tersebut dan sematkan/tutup dengan lidi.
3. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar/tumbuk sehingga wangi. Masukkan cili kisar dan masak sehingga pecah minyak.
4. Masukkan santan dan sotong. Masukkan juga garam dan gula secukupnya.
5. Masak dengan api sederhana sehingga sotong masak dan kuah agak pekat.

Sambal Peria Katak

Disebalik kepahitannya..Peria katak mempunyai banyak berkhasiat untuk tubuh badan..Saya pun pada mulanya tidak berapa suka tapi bila sudah selalu makan, menjadi sedap pula..Boleh dibuat ulam, masak lemak dan bermacam2 lagi. Untuk resepi ini saya membuat sambal..

Bahan-bahan:

2 biji peria ~ belah 2 buang biji dan dihiris. Untuk membuangkan pahitnya, rendam seketika peria dgn air garam.
1/2 biji bawang besar**
2 biji bawang putih**
5 biji cili kering**
1 sudu besar udang kering**
**Semua bahan dikisar/tumbuk halus
1/2 biji bawang besar ~ dihiris
1 biji bawang putih ~ dihiris
Sejemput ikan bilis
1/2 keping asam keping
Garam dan gula secukupnya
Air
Minyak untuk menumis.

Cara penyediaan:

1. Panas minyak dan goreng bawang besar, putih dan ikan bilis sehingga garing. Kemudian diangkat dan ketepikan.
2. Tumiskan pula bahan yg telah dikisar sehingga masak/pecah minyak.
3. Masukkan peria, asam keping dan air. Kacau rata dan biar sehingga masak. Kuah bergantung pada citarasa.
4. Perasakan masam, masim dan manisnya. Bila sudah secukup rasa dan peria masak, masukkan bawang besar, putih dan ikan bilis yg telah digoreng tadi. Gaul rata dan bolehlah diangkat.

Daging Masak Sos Tiram

Lauk yang amat senang untuk disediakan..

Bahan-bahan:

300g daging
3 biji bawang putih ~ diketuk dan dicincang halus
1 biji bawang besar ~ belah 2 dan dihiris
1/2 inci halia ~ dihiris nipis
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu besar tepung jagung ~ dibancuh dgn air utk memekatkan kuah
1 tangkai daun bawang
Air
Garam sekiranya perlu
Minyak.

Cara penyediaan:

1. Daging dibasuh bersih dan barulah dipotong. Ini bertujuan untuk mengurangkan air semasa menggoreng daging.
2. Panaskan minyak dan goreng daging dgn menggunakan api besar selama 3 ke 5 minit. Angkat daging.
3. Dengan menggunakan minyak yg sama dlm anggaran 2/3 sudu, tumiskan bawang putih dan halia sehingga sedikit garing.
4. Masukkan bawang besar, daging, sos tiram, serbuk lada putih dan kicap. gaul rata.
5. Masukkan air sebanyak mana kuah yg dikehendaki dan biarkan mendidih. Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung kacau seketika dan bolehlah diangkat.
6. Taburkan daun bawang sebelum dihidang.

APA NI..

Beginilah caranya saya membawa durian ataupun tempoyak ke Abu Dhabi..Balik bercuti baru-baru ni, kami sekeluarga sempat untuk menikmati buah durian dengan sepuasnya..Tak cukup dengan makan, saya asingkan isi durian dan masukkan ke dalam bekas aiskrim lalu dibekukan. Setelah betul-betul beku, sehari sebelum balik ke Abu Dhabi barulah saya bungkus bekas aiskrim. Balut terlebih dahulu bekas aiskrim tersebut dengan masking tape, kemudian balutkan pula dengan beberapa helai plastik. Kemudian barulah dibalutkan dengan beberapa lapisan aluminum foil pula. Sebelum masuk ke dalam beg, balutkan sekali lagi dengan kain. Ini untuk memastikan/menjamin supaya bau durian tidak keluar semasa di kaunter check in...

Inilah isi durian yang telah dibekukan..

Telur Dadar BerCheese

Telur..sudah semestinya menjadi kegemaran anak-anak. Telur dadar yg dibuat ini diletakkan cheese dan dijadikan juadah sarapan pagi untuk anak-anak sebelum pergi ke sekolah..Resepinya amat mudah untuk disediakan..

Bahan-bahan:

6 biji telur
1 biji bawang besar ~ belah 2 dan hiris nipis
10 biji bebola ikan(fish ball) ~ hiris nipis (boleh juga menggunakan bahan lain seperti dada ayam, daging ataupun sosej)
Keju secukupnya ~ cheddar ataupun mozzarella
Garam
Minyak.

Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak, goreng bawang yg telah dihiris sehingga garing dan diangkat.
2. Kemudian gorengkan pula bebola ikan(fish ball) sehingga masak dan diangkat.
3. Didalam 1 bekas, pecahkan telur dan masukkan bawang, fish ball dan garam secukup rasa. Pukul telur bersama bahan-bahan sehingga sebati.
3. Panaskan minyak didalam kuali, apabila minyak sudah panas masukkan telur dan biar sehingga separuh masak.
4. Taburkan keju/cheese cheddar/mozzarella secukupnya diatas telur tersebut.
5. Masukkan telur ke dalam oven dan masak sehingga telur masak dan keju cair. Dengan suhu 200'C selama 5 ke 10 minit. Ataupun tutup kuali dengan menggunakan penutup yang sesuai dan biarkan telur masak atau sehingga keju cair
6. Sedap dimakan bersama cili sos.
** Boleh mempelbagaikan bahan dengan menambah seperti daun sup, daun bawang dan juga cili besar.

Telur yang telah siap untuk digoreng..

Telur telah separuh masak dan ditaburkan dengan cheese..

Dimasukkan ke dalam oven untuk masakkan bahagian atas dan mencairkan cheese..

Sudah masak dan sedia untuk dihidangkan..

Kari Ayam Resepiraidah

Bahan-bahan:

1 ekor ayam ~ potong kecil, basuh dgn asam garam @ dgn tepung gandum dan toskan
2 biji ubi kentang ~ belah 4
2 biji lobak merah ~ potong panjang dan dibelah 2
3 biji cili besar hijau @ merah ~ biar sebiji2
30 g rempah kari ayam/daging ~ bancuh dgn air utk jadikan pes
2 sudu besar cili kisar( jika ingin tambah pedas tapi saya tidak tambah cili)
1 biji bawang besar**
3 ulas bawang putih**
1/2 inci halia**
**ditumbuk/kisar halus
Santan kelapa secukupnya
2 keping asam keping/gelugur ataupun asam jawa secukupnya(ikut citarasa)
Garam dan gula
Air
Minyak untuk menumis.
Bahan tumis:
Rempah 4 sekawan ~ 1 btg kulit kayu manis, 5 kuntum bunga cengkih, 3 biji buah pelaga & 2 kuntum bunga lawang
1 biji bawang besar ~ belah 2 & hiris halus
3 biji bawang putih ~ belah 2 & hiris halus
1/2 inci halia ~ hiris halus mcm batang mancis
1 tangkai daun kari.

Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak dan tumiskan rempah 4 sekawan serta bahan tumis lain sehingga garing. Angkatkan semua bahan tumis tersebut dan ketepikan dahulu.
2. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumiskan pula bahan tumbuk/kisar sehingga naik bau.
3. Masukkan cili kisar dan pes kari. Masak sehingga betul-betul masak atau sehingga terbit minyak. Tambah air jika perlu supaya rempah kari tidak hangit/hangus.
4. Masukkan pula ayam dan ubi kentang, gaul rata dan biarkan selama 10 minit atau sehingga ayam kecut.
5. Kemudian masukkan santan(sebyk mana kuih yg diinginkan), lobak, cili besar, asam keping/asam jawa, garam dan gula secukup rasa dan masak sehingga ayam lembut.
6. Apabila ayam sudah masak, masukkan bahan tumis yang telah siap digoreng tadi dan gaul rata. Biarkan 2 ke 3 minit dan matikan api dan bolehlah dihidangkan.

Kuih Kole Kacang

Sepertimana kuih tepung gomak, kuih kole kacang ini bagi saya agak rumit juga untuk membuatnya. Terpaksa membuat tepung kacang hijau terlebih dahulu kerana di Abu Dhabi ini tidak pernah terjumpa oleh saya, pasaraya yang menjual tepung kacang hijau ini. Terlebih kuning(masak) ketika menggoreng kacang hijau menyebebkan tepungnya menjadi coklat dan hasil kuihnya menjadi sedikit gelap. Saya mencuba resepi dari my resepi..

Bahan-bahan:

1 cawan pati santan/santan pekat ~ untuk membuat tahi minyak
1 cawan tepung kacang hijau
1 cawan gula merah
2 sudu atau lebih gula pasir
1 cawan air
2 cawan santan
2 helai daun pandan
Sedikit garam.

Cara penyediaan:

Untuk tahi minyak:

1. Dengan menggunakan api yang sederhana, masak pati/santan pekat sehingga menjadi tahi minyak.
2. Apabila siap, ambil tahi minyak yang terhasil dan biarkan lebihan minyak yang ada didalam kuali tersebut.(kuali ini nanti akan digunakan utk memasak kuih)

Kuih kole kacang:

1. Masak gula merah, gula pasir dan daun pandan bersama air sehingga larut. Tapis dan sejukkan.
2. Masukkan tepung kacang hijau, santan, air gula merah dan garam ke dalam bekas yang sesuai dan kacau sebati.
3. Masukkan adunan ke dalam kuali yang berisi lebihan minyak tadi. Masakkan adunan dengan menggunakan api yang sederhana. Hendaklah dikacau selalu supaya adunan/kuih tidak bergentel.
4. Masak kuih sehingga pekat. Apabila sudah masak, masukkan ke dalam bekas atau loyang.
5. Bila kuih telah sejuk, taburkan tahi minyak dan barulah dipotong.

Pulut Durian / Pulut & Serawa Durian

Dapatlah makan sesekali pulut durian..buat dengan menggunakan lempuk durian yang dibawa dari malaysia..Stok lempuk dah pun habis, harap2 balik bercuti minggu depan boleh bawak stok baru, itu pun kalau ada buah durian yang dijual..kalau tak ada boleh beli lempuk durian segera yang banyak jual di pasaraya..

Bahan-bahan:

Beras pulut(secukupnya) ~ rendam 3 jam atau lebih
Isi durian atau lempuk durian secukupnya
2 cawan santan pekat
1 cawan air
1 helai daun pandan
Gula dan garam.

Cara penyediaan:

1. Toskan beras pulut yang telah direndam dan kemudian kukus sehingga masak (Pulut ini saya kukus kosong tanpa letak santan dan garam).
2. Untuk kuah/santan :~ Masak santan bersama air, daun pandan, gula dan sedikit garam.
3. Kacau diatas api yang perlahan sehingga mendidih.
4. Masukkan isi durian/lempuk, kacau rata. Kalau manisnya sudah menepati citarasa, bolehlah diangkat (boleh juga kalau nak letak isi durian kemudian, masak kuah sahaja. Tapi saya suka masakkan sekali durian dgn kuahnya).
** Kalau suka boleh juga campurkan dengan gula merah/gula melaka.

Asam Laksa Nyonya Resepiraidah

Pertama kali makan laksa nyonya ni dekat rumah kawan(Kak Milah) di Dubai. Tak pernah makan sebelum ini, rasa sedap pulak. Saya pun mencari resepinya dalam internet dan cuba membuatnya pula. Resepi saya ini telah ditambah sedikit bahan2nya dari resepi asal..

Bahan-bahan:

1 bungkus laksa ~ rendam sampai lembut, rebus dan toskan
2 tin besar sardin ~ Hancur2kan dgn garfu (saya ambil ikannya sahaja, kuah buang)
3 ulas bawang putih**
1 biji bawang besar**
1 inci halia**
Sedikit belacan (dlm 1inci)**
** ditumbuk/kisar halus
3 sudu besar cili kisar (boleh tambah atau kurangkan)
1 kuntum bunga kantan ~ dibelah 4
3 ke 4 tangkai daun kesum
Asam jawa secukupnya
Garam dan gula
Minyak
Air.

Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar/tumbuk sehingga wangi. Masukkan cili kisar dan tumis lagi sehingga pecah minyak/terbit minyak.
2. Masukkan bunga kantan serta daun kesum dan gorengkan lagi untuk beberapa minit.
3. Masukkan sardin dan air. Masakkan sehingga mendidih.
4. Apabila mendidih, masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
5. Bila rasanya sudah menepati citarasa, bolehlah diangkat dan hidangkan bersama dengan ulam2an seperti daun pudina(bahan ulam yg penting untuk menyedapkan laksa), hirisan timun, salad, cili api, bawang, limau dan telur dadar.

Yang ini percubaan kali pertama buat laksa nyonya.

Kuih Tepung Gomak

Sudah lama juga teringin nak makan kuih tepung gomak ni tapi selalu bertangguh aje. Bukannya apa untuk menyediakan abuk2nya(tepung kacang hijau) tu agak merumitkan sedikit. Di sini tidak ada jual tepung kacang hijau, jadi saya kenalah membuatnya sendiri. Oleh kerana hendak juga makan, maka terpaksalah merajinkan diri untuk membuatnya dan hasilnya, jadilah kuih tepung gomak di Abu Dhabi..

Bahan untuk menyalut kuih(abuk2):

500g kacang hijau

Cara penyediaan:

1. Basuh dan toskan kacang hijau.
2. Goreng kacang hijau sehingga kekuningan dan diangkat.
3. Kisar kacang tadi dengan menggunakan pengisar kering. Kisar sekejap sahaja untuk membuang kulitnya dahulu. Tampi untuk membuang kulit kacang yang tertanggal.
4. Kemudian barulah kisar kacang tersebut sehingga hancur dan menjadi tepung. Ayak kacang supaya mendapat tepung yang halus. Lakukan mengisar kacang sehingga semuanya habis.
5. Simpan didalam bekas sebelum digunakan untuk menyalut kuih.

Bahan inti:

1 biji kelapa parut
200g (2ketul) gula melaka atau gula merah
1/2 cawan gula pasir @ secukup rasa
1 sudu besar tepung gandum
Secubit garam
1 helai daun pandan
Air.

Cara penyediaan:

1. Masak gula melaka, gula pasir, sedikit garam dan daun pandan bersama air sehingga gula hancur. Angkat dan tapiskan.
2. Masukkan kelapa,tepung gandum ke dalam air gula tadi. Kacau sehingga inti masak dan sebati. Angkat dan sejukkan terlebih dahulu.
3. Untuk memudahkan kerja, bulat2kan inti terlebih dahulu dan ketepikan.

Bahan kuih tepung gomak:

500g tepung pulut
Sedikit garam
Air secukupnya

Cara penyediaan:

1. Bancuh/gaulkan tepung pulut dengan air yang telah dicampur sedikit garam(sesedap rasa) sedikit demi sedikit sehingga adunan sebati/kental . Buat sama macam bancuhan kuih buah melaka.
2. Ambil sedikit adunan, bulatkan dan leperkan. Masukkan inti dan bulatkan serta leperkan semula.
3. Masakkan air, setelah mendidih masukkan kuih dan masak sehingga kuih timbul(naik ke atas) barulah diangkat.
5. Kemudian gaulkan dengan tepung kacang hijau sehingga menyaluti kuih dan bolehlah dihidangkan.

Kuih Cara

Kuih cara manis kuih yang selalu dan rajin saya buat. Ini disebabkan kuih ini senang dan mudah untuk disediakan dan kuih yang amat disukai oleh anak2 dan juga ayahnya.. Resepinya boleh didapati di sini

Kangkung Ikan Masin

Sayur kangkung hasil dari tanaman sendiri..Panjang umur kangkung ni dari bulan 6 tahun lepas sehingga kini masih hidup dengan subur lagi..

Bahan-bahan:

1 ikat kangkung ~ potong mengikut suka, basuh dan toskan
30g isi ikan talang kering ~ basuh dan potong nipis
3 ulas bawang putih ~ diketuk
2 sudu besar/makan sos tiram
Garam
Sedikit air
Minyak untuk menumis.

Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak dan gorengkan isi ikan sehingga garing, kemudian diangkat.
2. Tumiskan bawang putih sehingga garing. Kemudian masukkan sos tiram, kacau seketika.
3. Masukkan isi ikan yg telah digoreng tadi dan sedikit sahaja air. Masukkan sayur kangkung, kacau sehingga rata (Gunakan api yang besar semasa menggoreng kangkung).Tambah garam jika perlu dan bolehlah diangkat.
** Untuk lebih sedap, boleh letakkan 2/3 biji cili api yg diketuk, tumis dgn bawang putih.

Nasi Lemak Abu Dhabi

Nasi lemak, ayam goreng berempah, sambal tumis, ulam timun dan ditambah dengan kangkung celur..Hidangkan nasi panas2 letak atas daun pisang, baru sedap mcm mkn kt Malaysia jugak..

Nasi

4 pot beras basmathi ~ basuh dan saya rendamkan 30minit
4 pot @ lebih (bergantung kepada beras) santan (saya guna santan serbuk)
1/2 inci halia ~ dihiris
4 kuntum bunga cengkih
2 helai daun pandan
Garam dan sedikit gula.
** saya guna santan serbuk, jadi saya masak dahulu santan bersama halia, bunga cengkih dan daun pandan sehingga mendidih.

Cara penyediaan :

1. Masukkan beras ke dalam rice cooker. Kemudian masukkan santan yang telah dimasak dengan bahan. Masukkan garam secukupnya dan sedikit gula.
2. Tanak nasi sehingga masak. Bolehlah dihidangkan dengan lauk atau sambal kegemaran.

Sambal Tumis Ikan Bilis:

Saya suka buat sambal menggunakkan banyak bawang dan sambal tumis ni mengikut cara yang biasa saya masak.
150 g ikan bilis
2 biji bawang besar ~ dihiris
2 biji bawang besar**
5 ulas bawang putih**
20 tangkai lebih atau kurang cili kering ~ rebus, basuh dan toskan airnya**
Sedikit belacan (secukupnya)**
Air asam jawa secukupnya
Garam dan gula
Air secukupnya untuk kuah
Minyak untuk menumis.
** Goreng bahan ** sehingga masak dan kemudian kisar sehingga hancur, jadikan pes.

Cara penyediaan:

1. Goreng ikan bilis sehingga garing, angkat dan toskan minyak.
2. Masak semula pes bawang yang telah dibuat tadi sehingga naik/terbit minyak.
3. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
4. Masukkan hirisan bawang besar dan air untuk kuah secukupnya.
5. Apabila bawang telah masak, matikan api dan masukkan ikan bilis goreng tadi. Gaul rata ikan bilis dan bolehlah diangkat.

Sotong Goreng Kunyit

Bahan-bahan:

250g sotong ~ bersihkan dan dipotong bulat
3 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang halus
1 biji bawang besar ~ dipotong bulat
1 batang daun bawang ~ dipotong dalam 1 inci
1 sudu kecil kunyit serbuk
Garam dan sedikit gula
Minyak untuk menumis.

Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih sehingga garing. Kemudian masukkan sotong, bawang besar dan kunyit.
2. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Akhir sekali masukkan daun bawang, kacau rata dan bolehlah diangkat. (Masak sotong sekejap saja kerana sotong akan menjadi keras jika dimasak lama)

Asam Pedas(Tumis) Daging

Asam pedas daging ini saya buat agak pekat dan kurang minyak, nampak seperti kari pun ada..

Bahan-bahan:

300g daging ~ dihiris
2 helai daun limau purut
2 batang serai ~ diketuk
1 cm belacan (jika suka)
Jus Asam jawa secukupnya
Garam dan gula
Air

Bahan tumis:

15 biji(lebih atau kurang) cili kering(potong kemudian rebus, basuh dan toskan airnya)**
2 biji bawang besar**
4 ulas bawang putih**
1/2 inci halia**
1 cm lengkuas**
1/2 sudu kecil jintan manis**
1/2 sudu kecil jintan putih**
Minyak

** Hiris bawang besar, bawang putih, halia dan lengkuas. Kemudian tumiskan semua bahan** sehingga masak. Kisar sehingga hancur bersama dengan minyaknya sekali, dijadikan pes.


Cara penyediaan:

1. Panaskan periuk dan masukkan bahan yang telah dikisar dan masak sehingga terbit minyak.
2. Masukkan air, belacan, serai dan daging. Masak sehingga daging empuk.
3. Setelah daging empuk, masukkan air asam jawa, daun limau purut, garam dan gula secukup rasa.

Udang Goreng Tepung


Bahan-bahan:

Udang secukupnya
1/2 cawan tepung perasa serbaguna
1/2 cawan tepung beras
1 sudu kecil baking powder
1 cawan @ secukupnya air
~ Satukan semua bahan dan bancuh dgn air. Pastikan bancuhan tidak terlalu pekat ataupun cair.
Bahan sampingan ~ 1/2 cawan tepung perasa serbaguna untuk menyalut udang.
Minyak secukupnya untuk menggoreng.

Cara penyediaan:

1. Udang yang telah dibersihkan gaulkan dengan tepung. Kemudian celupkan udang tersebut ke dalam bancuhan tepung(batter).
2. Goreng ke dalam minyak yang telah dipanaskan sehingga kuning keemasan.
3. Angkat dan toskan.