Homemade Rempah Kabsa

Saya rasa di Malaysia tidak ada kedai yang menjual rempah kabsa, jadi saya telah mencari di internet apakah bahan2nya. Disini saya ceritakan cara mudah untuk membuatnya. Rempah ratus yang digunakan adalah rempah ratus yg biasa kita gunakan dlm masakan kita juga. (Klik pada gambar untuk melihat bahan2 dengan lebih jelas)

Bahan - bahan:
1 sudu makan bunga cengkih **
1 sudu makan lada hitam **
1 sudu makan jintan manis **
1 sudu makan jintan putih **
2 sudu makan biji ketumbar **
1 sudu makan buah pelaga **
1 sudu buah pelaga hitam (black cardamom pods) **
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu teh kunyit

Cara penyediaan:

1. Goreng tanpa minyak bahan2 yg bertanda ** sehingga naik bau dan angkat.
2. Kemudian kisar semua bahan sehingga hancur.
3. Simpan rempah yg telah dikisar didalam bekas yg kedap udara.

Jika tiada buah pelaga hitam, boleh gantikan dgn buah pelaga biasa. Serbuk rempah ini boleh juga digunakan pada semua masakan ala arab termasuklah ayam dan daging.

** Didalam resepi asal, halia dicampurkan sekali. Saya tidak masukkan halia sebab rempah2 diatas adalah kering dan boleh disimpan lama. Masukkan halia semasa nak msk makanan.

Rempah kabsa yang telah siap dikisar

15 ulasan:

cplud miera berkata...

kak,nk tnye..rpmpah ni after kisar, leh tahan bpe lame?

Adzriel AB berkata...

salam...mohon maaf coz copy gambarnya di sini http://adzriel.blogspot.com/2011/01/serai-pun-tak-kenal.html

sarinah berkata...

Asslm, tkasih resipi kabsa dah lama cari, minta izin copy dan follow yr resipi, nmpak sedap..marbeles!!

Balqis House berkata...

Salam....terima kasih kongsi resepi...saya minta halal copy ya...moga murah rezeki cik..

mami bee berkata...

Salam, sis izin kongsi resepi ni ya..Nak tanya, halia nk letak brp byk ya? Moga Allah berkati u n fmly.. ;)

khuzaily berkata...

terima kasih atas maklumat ini. Keluarga saya gemar resipi mengunakan rempah ini. Semoga ALLAH berkati

Sharlina berkata...

Salam, terima kasih share resipi nih,. saya dah cuba buat dan family terutamanya mak ayah saya suka sangat makan nasi berempah kabsah ni. Saya minta izin copy resepi yer.

Zil berkata...

salam..sy ada rempah2 arab n bijian arab yg mmg import dari arab. jd sy buat jualan melalui online. penghantaran melalui pos. rempah kabsa, mandy,madghut, shawarma, zafran dll. klu ada yg berminat boleh la sms sy k..0172794099.
packaging 500gm - 1kg. harga rm15 -rm20. klu nak tnya brg2 lain..sms jer laa ek.. :) terima kasih

Tanpa Nama berkata...

salam pn.
mohon copy resepi nie ya utk cuba buat nasi kabsah nie..

Tanpa Nama berkata...

salam jumaat,saya baru join disini,wah ampak sedap resepi yg ada di blog ni,tq kerana sudi berkongsi,minta izin copy ye,saya peminat resepi nasi arab ni,moga allah memberkati ..amin

nuyunbizHouse berkata...

Salam kenal kak..
Dah lama jd silent reader.harini mcm nk komen plk.
Dah try resepi dari web akak.memng sedap.senang je rupanya.
Rasanya lg sedap dr restoren arab.
Lg sekali terima kasih atas perkongsian :-)

Tanpa Nama berkata...

salam...
mohon copy resepi yer... tingin nk try la.. tima kasih yer

SepilauTrong berkata...

mohon copy resepi ini ye...terima kasih

Sarah Talib berkata...

nak copy resipi ni...hebat

farhan berkata...

Terima kasih kak kongsi resepi ni, saya mmg dah lama mencari resepi rempah ni. suka nasik arab tapi lagi suka yg saya masak sendiri. mohon copy dan tekiu...

Related Posts with Thumbnails

Resepi Raidah © 2013. Blog Dikendalikan Oleh SyurgaDiDunia.